Történetek a rendszerváltásról

Történetek a rendszerváltásról

...és az ünnep mindig elmarad? – kérdezi könyvének címében Kónya Imre. Eredetileg kijelenteni akarta és múlt időben, de aztán kérdőjel került a mondat végére. Szerinte van tehát remény arra, hogy egyszer ez a nemzet együtt ünnepel, és közösen tud örülni.

Kónya Imre egykori belügyminiszter, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője, a szópárbaj-képes jogász nem történelemkönyvet írt, hanem történeteket a korról, annak embereiről, nevekkel, nem pedig sejtetésekkel és utalásokkal.

Kinek szánta ezeket a közéleti sztoriként is élvezhető történeteket? – kérdeztük Kónya Imrétől. Mindenkinek, válaszolta. Azoknak, akik átélték ezt a kort, a rendszerváltás utáni évek elvitathatatlan érdemeit, történéseit, a szabad választásokat, függetlenségünket, azt, hogy megszűnt a Varsói Szerződés, később beléptünk a NATO-ba, majd az Európai Unióba..., megannyi hatalmas történelmi esemény, de nem tudtuk sajátunkként megélni őket.

A rendszerváltás első éveinek tanúi is kívülről, vagy a sajtón keresztül látták a folyamatokat, alkottak képet rólunk, fejtegette Kónya Imre, én viszont belülről voltam tanúja és részese a történéseknek. A könyvbe foglalt történeteimben a közélet, a politika akkori személyiségeinek arcéle, gondolkodásmódja is fel-felvillan. Azoknak a fiataloknak pedig, akik e történések idején gyerekek voltak, megmutat valami fontosat abból, hogyan alakult át ez az ország, milyen küzdelmet folytatott, hogy a kivívott szabadságát értelmezze, megőrizze, megvédje, s élni tudjon szabad mozgásterével.

Az első szabadon választott kormány belügyminiszterével a Győri Könyvszalonban november 17-én, pénteken 15 órakor, a színház nagyszínpadán beszélget Ablonczy László történész, újságíró, Radnóti Ákos alpolgármester pedig köszöntőt mond. A kötet a helyszínen kapható lesz, Kónya Imre pedig dedikálja.

Fotó: Hir.ma

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×