Tripla lemezbemutató Győrben, világsztárokkal!

Tripla lemezbemutató Győrben, világsztárokkal!

Triplázhat a közönség október 3-án este a Richter Teremben! Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa kíséretében érkezik Győrbe a világhírű magyar együttes, a Djabe. A zenekar Magyarországon mutatja be először új lemezét, de a New Dimensions Update Live albumból is hallhatunk ízelítőt. A nagyszerű jazz-előzenekar, a győri RAS Q pedig Labirintus című lemezéről rántja le a leplet.

A Djabe és a RAS Q zenekar képviselői, Égerházi Attila (gitár, ütőhangszerek) és Rosta S. Csaba (gitár) a Győr+ Média székházába is ellátogattak, hogy a közelgő koncertről, valamint egyéb érdekességekről meséljenek nekünk.

Égerházi Attila elárulta, hogy a Djabe magyar jazz és world fúziós zenekar három izgalmas részre osztja majd a koncertet: az első felében a januárban CD-n megjelent New Dimensions Update Live album dalait hallhatja a közönség, ezt követően két világsztárral együtt mutatják be a Magyarországon és Angliában egyszerre megjelenő stúdióalbumot, melynek címe Djabe & Steve Hackett: Life Is A Journey – The Sardinia Tapes. Ekkor a zenekar alapfelállását – Kaszás Péter dobok, Nagy János billentyűs hangszerek, Koós-Hutás Áron trombita, Barabás Tamás basszusgitár és Égerházi Attila gitár – kiegészíti a legendás Genesis együttes egykori gitárosa, Steve Hackett és a Mezzoforte zenekar dobosa, Gulli Briem. Végül a legsikeresebb Genesis és Steve Hackett klasszikusok csendülnek fel több mint fél órán keresztül.

A Djabe és Steve Hackett (középen)

Kíváncsiak voltunk, hogy a zenekar, mely már 42 országban játszott, hogyan alakult, és hogyan került kapcsolatba a híres Steve Hackett-tel. Attila elmesélte, hogy vele nála jóval idősebb bátyjai szerettették meg a zenét. Általuk olyan klasszikusokat ismert meg, mint a Beatles, a Led Zeppelin, vagy Pink Floyd. Már a ’70-es években a magnóhallgatás és a gitár voltak a kedvencei, többnyire önszorgalomból meg is tanulta, hogyan bűvölje szeretett hangszerét. Már a gimnáziumban kipróbálta magát több felállásban, de a ’90-es évek elejétől vált komollyá zenei pályája, 1995-ben alakult a Djabe. A művészvilág egyébként nem volt idegen számára, hiszen nagyapja karmester volt, apja pedig festőművész. Bár ő építésznek tanult, úgy érzi, a zenében tud igazán építkezni. Steve Hackett a 2000-es években jött a képbe, mikor Attilának már saját kiadója volt, és megkereste a zenészlegendát, hogy szívesen terjesztené Magyarországon a lemezeit. Ebből a kezdeményezésből jelentős barátság született, s 2002-ben már a Djabe-lemeznél is közreműködött Steve, 2007 óta pedig szinte oszlopos tag a fellépéseken, s rengeteg országot jártak be együtt, ahol mind nagy sikerekben volt részük.

Ami a győri vonatkozású RAS Q-t illeti, ezt a zenekart Rosta Bendegúznak, Rosta S. Csaba fiának köszönhetjük, aki 17 évesen, 9 évvel ezelőtt megalapította a bandát, hiszen példaképe, Barabás Tamás nyomdokaiba szeretett volna lépni. Csaba, aki szintén építésznek tanult, elmondta, egy furcsa véletlen hozta őt össze a RAS Q-val, ugyanis mikor kilépett gitárosuk, úgy gondolta, majd ő helyettesíti kicsit. Végül maradt. A RAS Q jelenlegi tagjai: Rosta Bendegúz (basszusgitáros), Rosta S. Csaba (gitáros, aki a szerzemények alapjait, rendszerét jegyzi), Sebestyén Bálint (a Győri Balett magántáncosa, aki az ütős hangszereket kezeli), Tóth Tamás Ferenc (hegedűművész, koncertmester), Kovács Zoltán (zeneszerző, zongoravirtuóz, aki 2001 – 2016 között a Djabe tagja volt), Stummer Márton (gitárművész), valamint Kovács Ferenc (hegedűs és trombitás, aki szintén Djabe-tag volt 16 évig). Csaba elmondta, fantasztikus dologként éli meg, hogy házakat építhet a zenével, melyeket a többiek rendeznek be hihetetlen virtuozitásukkal. Nem titok, Csabáék Demcsák Ottóval is együtt dolgoznak, a győri koncerten pedig bemutatják Labirintus című albumukat, s a Demcsák Ottóval közösen megírt balett koreográfia sem hiányozhat, melyet két-két táncos ad majd elő. Lesz tehát jazztől kezdve minden, egészen a kortárs balettig!

Rosta S. Csaba (RAS Q), Adorján Andi (Hello Győr műsorvezető) és Égerházi Attila (Djabe)

Hogyan fonódik össze a Djabe és a RAS Q története? Attila és Csaba mindketten építészek, még tanulmányaik során kötöttek szoros barátságot, a kollégiumi folyosók pedig közös zenélésüktől zengtek. Ezután másfelé sodorta őket az élet, Attila komoly karriert futott be zenészként, Csaba építészként alkotott kiemelkedőt. Ám huszonöt év elteltével Csaba is visszatért a zene világába fiának köszönhetően, s azóta nem egyszer volt rá példa, hogy a két zenekar együtt lépett fel. Most újra együtt a csapat, ráadásul Győrben!

Várnak mindenkit szeretettel október 3-án, 19 órától a Richter Teremben, ahol a sokszínű hangzásvilág és az igényes zene garantált!

Aki pedig kíváncsi a rádiós és televíziós beszélgetésekre is, az hallgassa a Győr+ Estét kedden 18 órától, vagy nézze a Hello Győrt fél nyolctól!

 

Bodrogi Sára

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×