Trónok harca rajongó vagy? Ezt olvasd el!

Trónok harca rajongó vagy? Ezt olvasd el!

A müncheni műszaki egyetem hallgatói szerint a Trónok harca főhősei közül például Daenerys Targaryen is túléli a Westerosért folyó véres harcot. A német diákok a kultsorozat haláleseteinek előrejelzésére kifejlesztett algoritmussal jósolták meg a szereplők sorsát.

A diákok pár nappal a Trónok harca befejező, nyolcadik évadának kezdete előtt hozták nyilvánosságra jóslatukat. A záró évadot világszerte vasárnaptól vetítik. Az algoritmus 99 százalékos esélyt adott a sárkánykirálynőnek, vagyis Daenerys Targaryennek a túlélésre a Vastrónért folyó küzdelemben. A diákok számítógépes programja szerint a Targayent támogató, "félemberként" emlegetett Tyrion Lannister 97 százalékos valószínűséggel marad életben. Jon Snownak szintén jó esélye van a túlélésre: csupán 12 százalék az esélye arra, hogy meghal. Sansa Stark azonban nem ilyen szerencsés, 73 százalékos valószínűséggel meghal a történetben, és Bronn halála is kódolva van. Az egyetemisták olyan appokat alkottak, amelyek információkat gyűjtöttek a sorozatról az internetről. Az összegyűjtött adatok alapján alkották meg az algoritmust, amely megjósolja, hogy ki hal meg a befejező évadban. Azoknál a szereplőknél, akiknek a rokonai közül már sokan meghaltak, nagyobb kockázatot állapítottak meg, és az is kiderült az adatok elemzéséből, hogy a férfi szereplők nagyobb valószínűséggel halnak meg a történetben, mint a nők.

A projektvezető Guy Yachdav elmondta, hogy algoritmusuk lényegében nem tér el a tudományos kutatásokban az orvosi kezelések hatásait vizsgáló módszertől. Bár az elemzés a fantázia világából származó adatokat használja, ugyanazt a mesterséges intelligencia technikát alkalmazták, mint a való világban - fűzte hozzá.

 

MTI
Fotó: HBO

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×