Tudni kell a kutyák fejével gondolkodni

Tudni kell a kutyák fejével gondolkodni

A gazdákat általában érdekli, hogy miről ugatnak kedvenceik, és hogyan vethetnének véget problémás viselkedésüknek, de ehhez először is meg kell tanulniuk a kutyájuk fejével gondolkodni. Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő ezt a célt kitűzve álmodta meg Kutyareform című előadás-sorozatát, amellyel január 6-án Győrbe is ellátogatott.

Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő állatokkal való kapcsolata már fiatal korában legendássá vált. Módszerei forradalmiak, egyedülállóak, de legfőképpen: hatásosak. A trénert külföldön a „magyar kutyasuttogóként” ismerik, ugyanis ő Cesar Millan előadásainak magyar szakmai referense. Elárulta, bár vannak módszerek, amelyekkel tud azonosulni, nem ért mindenben egyet a csodálatos kutyadokival, de állatfüggő is lehet, melyik technika a leghatásosabb. Hozzátette, egy állattartó minél több embertől hall hasznos információkat a kutyájának nevelése, képzése terén, annál nagyobb eséllyel fogja tudni megoldani a hétköznapokban felmerülő problémákat a kutyájával.

 

Több száz gazdi volt kíváncsi Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő módszereire


A coach Kutyareform című országos, interaktív előadás-sorozatának második állomása Győr volt, ahol megtöltötték az egyetemi csarnokot a tanulni vágyó gazdik. A szakértő környékbeli kutyákat, illetve a Győri Állatmenhely védenceit – Virgoncot, Kacatot és Félixet – is segítségül hívta a színpadon, hogy a gyakorlatban mutassa meg a legegyszerűbb technikákat, amelyeket az állattartók is alkalmazhatnak saját négylábú barátaikon. Elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy az emberek megértsék végre az állatok nyelvét. – Minden esetben a gazdikat tanítom, hiszen hogyha megszerzik azt a tudást, amelynek a birtokában ők bárhol, bármikor el tudják érni, amit szeretnének, akkor lesznek igazán elégedettek és boldogok. Azt gondolom, hogy a gazdának kell tudni irányítani a kutyát, hiszen hiába van pénzünk drága autóra, ha nincs jogosítványunk, és nem tudjuk vezetni – nyilatkozta Nyakas Gábor a Győr Plusznak.

 

Lulu és gazdája azért érkeztek, mert a kutya húzott a pórázon

 

Elmondta, az elmúlt több mint húsz év során rengeteg esettel találkozott, mindig figyelt arra, hogy meghallgassa az embereket, akik őt hívták segítségül, végül levonta a következtetést, melyek a leggyakoribb problémák, amelyekre megoldást keresnek a  gazdik. Elsőként azt emelte ki, hogy húz a kutya a pórázon, ezért nem tudják sétáltatni; másodszor, mindig fölugrál a gazdára és mindenki másra is; a harmadik leggyakoribb probléma, hogy a kutya összeszed mindent a földről; a negyedik, hogy nem lehet elengedni, mert nem tudják visszahívni; az ötödik pedig az agresszió, a nem megfelelő szocializáció. Hasonló esetekkel találkozhattak a Kutyareform című előadásra látogatók, de előkerült a szobatisztaságra nevelés problémája is. A tréner pár perc alatt ért el változást olyan eseteknél, amelyekkel mások hetekig, hónapokig küzdenek, vagy adott hasznos tanácsokat a jövőre nézve. Arra figyelmeztette az állattartókat, hogy mindig van megoldás, a kulcs csupán az idő és a türelem: mindig időt kell hagyni, hogy a kutya megértse, hogy mit vár tőle a gazdi, és aztán persze gyakorolni türelmesen.

 

A tréner a közönségét is bevonta az előadásba, kérdezhettek, elmondhatták saját tapasztalataikat

 

Mindemellett Nyakas Gábor arra is szeretne rávilágítani, hogy nem mindegy, milyen kutyát választunk, és egyes élethelyzetekben nem tanácsos állatot vállalni. – Mindenki képes arra, hogy kutyát tartson, de nem minden kutya való mindenkinek, és megvannak azok az élethelyzetek, amikor nem javaslom, hogy valaki kutyát tartson: ha nagyon kevés ideje van rá, vagy nem tudja a megfelelő környezetet biztosítani a kutyának, akkor inkább azt mondom, hogy ne, és nemcsak azért, mert a kutyának rossz, akármennyire hihetetlen, a gazdának ez legalább annyira rossz lesz – hangsúlyozta.

 

Nyakas Gábor a jutalomfalat jelentőségéről is beszélt

 

A „magyar kutyasuttogó” fontosnak érzi, hogy odaálljon a menhelyek, az árva állatok mellé, úgy véli, az ott dolgozók és az önkéntesek csodálatos munkát végeznek, az adoptálásra pedig mindenképp fel kell hívni az emberek figyelmét. – Azt gondolom, hogy amíg sajnos ennyire tele van az országban az összes állatmenhely, addig igenis arra kell ösztönözni az embereket, hogy fogadjanak örökbe kutyát, és ne drága pénzért vásároljanak. Ezzel nem azt mondom, hogy nem jó kutyát vásárolni, de ezek a menhelyen élő kutyák legalább annyira jó kutyusok lesznek, ha megkapják a megfelelő szeretetet és szakértelmet – magyarázta Nyakas Gábor, aki nemcsak a színpadon segítette a menhely kutyáit. Előadása előtt egy szavazást is elindított Facebook-oldalán, amelynek eredményeképp a Győri Állatmenhelyet pénzadománnyal és táppal támogatta.

 

Virgonccal, a menhelyi kutyussal is gyakoroltak a színpadon, hogy kiérdemeljék a figyelmét

 

Nyakas Gábor Kutyareform című előadás-sorozatát elsőként Debrecenben láthatták, Győr után pedig Budapesten, Kecskeméten és Szombathelyen is színpadra viszi a produkciót, de azt ígérte, hogy a folyók városába is mindenképp visszatér még, hogy a menhelyi kutyákat tréningezze, segítve ezzel gazdára találásukat.

 

Bodrogi Sára

Fotó: Mekliz Fotóstúdió

Csatolt galéria: Kutyareform előadás
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×