Tudod, hogyan szeresd? – Szeretet-nyelvek a boldog házasságért

Tudod, hogyan szeresd? – Szeretet-nyelvek a boldog házasságért

Kedves kapcsolatban élő huszonévesek! Eljátszottatok már a gondolattal, hogy egyszer oltár elé álltok, és szeretnétek, hogy az a bizonyos igen tényleg boldogító legyen? Akkor jöjjön most egy kis útravaló tőlem nektek, remélem, hasznotokra lesz!

A jó kommunikáció nemcsak a média, marketing és reklámok világának alappillére, az emberi kapcsolatoknak, így a jól működő házasságoknak is. Választunk magunknak hivatást, iskolába járunk, hogy megszerezzük az ahhoz szükséges tudást – a házasság mellett minden képzettség nélkül döntünk. A párok nagyrészt azért mennek szét, mert nem tudják kifejezni érzéseiket azon a nyelven, amelyet a másik ért. Az viszont, aki vállalkozik arra, hogy elmenjen házassági előadásra, tréningre, hanganyagot hallgasson, videót nézzen vagy könyveket olvasson a témában, rengeteg pluszt kaphat, főleg, ha mindezt a boldogító igen előtt teszi.

Régen társadalmi rang és vagyon alapján választottak párt az emberek, a házasság szent volt, a válás szégyen. Manapság a szerelem hajszolásával a válás is egyre gyakoribbá vált. Ha lecsillapodik a lángolás és jönnek a viták, sokan elmenekülnek az igaz szerelem, a tökéletes pár reményében. Aki Gary Chapman pszichológus öt szeretet-nyelvről szóló könyvét elolvassa, az rájön, hogy tökéletesség nincs, a meghitt házasságért azonban tehetünk: beszélnünk kell a másik szeretet-nyelvét. Chapman egyetért Dorothy Tennov pszichiáterrel abban, hogy az ösztönös szerelem maximum két évig tart, az ezt követő igaz szeretet már saját döntésünk. Az első lépés pedig a jó kommunikációs készség elsajátítása: úgy szeretni, hogy társunk is érezze.

A szeretet-nyelvek a következők: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és testi érintés. Lehet, hogy megöleled párodat, ő mégis arra panaszkodik, hogy nem szereted – ez azért lehet, mert míg a te szeretet-nyelved a testi érintés, szerelmed másik nyelven ért – hogy ezt felismerjük, tanulmányoznunk kell egymást türelmesen. Aki az elismerő szavak nyelvén ért, dicsérjük meg gyakran, aki a minőségi időt preferálja, azzal csináljunk sok közös programot, aki szívéhez az ajándékozáson át vezet az út, lepjük meg minél többször, aki a szívességekből érzi, hogy szeretik, annak készítsük el a reggelijét – aki pedig testi érintésre vágyik, azt ne felejtsük el megölelni minden egyes nap. Ezek nem bonyolult dolgok, de annál nagyobb pluszt jelenthetnek a kapcsolatok minőségében. Tanuljatok meg a másik szeretet-nyelvén kommunikálni, mielőtt oltár elé állnátok, hogy házasságotok meghitt, boldog legyen!

 

Sok sikert,

Bodrogi Sára

 

Kép: Pexels

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×