Túrós batyu, ha úgy tetszik: Papsipka!

Túrós batyu, ha úgy tetszik: Papsipka!

Négyzet alakú édes kalács, aminek csücsök van a tetején - ez fogja össze. Benne illatos túrótöltelék citrommal, vaníliával. Túrós batyu vagy papsipka, egykutya!

Gondoltam, gyorsan tisztázom olvasóim körében a jól ismert batyu másik nevét, a sipkát is, nehogy valaki elutasítsa, ha ezzel kínálják. Nem akarok túlzottan elfogult lenni, de mintha a papsipkát kínálók finomabban is készítenék az édességet, mint a túrós batyut sütők. Minden bizonnyal nagy adagnyi nosztalgia is van ebben, hiszen én is így tanultam meg készíteni. A lényege azonban a habkönnyű, zamatos, kissé ragacsos töltelék és a kívül ropogós, belül puha tészta. Elkészítése nem nagy erőfeszítést és időt sem igényel, egy adagból sok van, látványos és finom. A papsipka természetesen a papok sipkáját idézi, de ez szerencsére ehető. A hagyományos receptet én fehér tönkölylisztre cseréltem és a töltelékében a cukrot édesítőszerre. Mazsolát is tettem bele, mert az önmagában édes és természetes gyümölcscukor. Ezekben az édességekben viszont hiába cserélem le a cukort, 8 g Bourbon vaníliás cukort azért hozzáadok pl. fél kg töltelékhez, hogy kiegészítse az ízét, és így érezhető a különbség.

Bevásárló lista (16 db):

Tészta:

300 g fehér tönkölyliszt

150 ml tej

1 tojás sárgája

1 g tengeri só

40 g olvasztott vaj (82%)

15 g élesztő (friss) + csipet cukor

Töltelék:

250 g darabos túró

1 csomag Bourbon vaníliás cukor

2 ek eritrit vagy más édesítőszer

1 citrom reszelt héja

50 g mazsola (beáztatva forró vízbe)

1 tojás sárgája

1 tojásfehérje

+ 1 db tojás a lekenéshez

Eszközök: tepsi, nyújtófa

Elkészítés:

1. Az élesztőt kikeverem villával, cukorral, amíg folyékonnyá nem válik és hozzáöntöm a langyos tejet, majd lefedem egy folpackkal. 10 percig pihentetem.

2. Nagy tálba kimérem, leszitálom a lisztet, hozzáadom a sót, tojást, összekeverem. Hozzáadom a megdagadt élesztős tejet és elkezdem dagasztani 5 percig intenzíven. Ekkor melegítem langyosra a vajat és azt is hozzádagasztom még 8 percig. Letakarom két konyharuhával és hagyom kelni 40 percig.

3. A letelt idő után duplájára kell, hogy nőjön a tészta. Ekkor lisztezett felületen kinyújtom 1 cm vastagságúra felszeletelem 4x4 cm-es kockára. Ezek közepére halmozok 1-1 ek tölteléket.

4. A töltelékhez kézi mixerrel kikeverem az édesítővel, cukorral a tojás sárgáját, majd külön a tojás fehérjét egy másik tálba (mindig tiszta habverővel). Az összes hozzávalót összekeverem, a fehérjét legutoljára, majd töltögetek.

5. A tésztanégyzetek közepére érkezik az 1 kanál töltelék, majd megfogom mind a négy csücskét a tésztának jobb kézben, három ujjal. Alaposan összecsípem és tekerek rajta egy erőset (igyekezzünk azért nem leszakítani a csücsköt).

6. Amikor egyesével elkészítettem, azonnal lerakom a sütőpapíros tepsibe őket és előmelegítem a sütőt 180 fokra. Az elkészült sipkákat a tepsibe téve lekenem a felvert tojással és letakarom újra két konyharuhával 20 percre. Pihentetés után 25 perc alatt megsütöm őket.

Tipp: Sütésnél és kelt tésztáknál a sütő aljára, a legkisebb sütőformámba, pl. egy őzgerincsütőbe 2 dl vizet teszek, amikor előmelegítem a sütőt. Így egy kis gőz keletkezik a sütőben, amitől igazán omlós péksütemény készül. A formát hagyom a sülés végéig, amíg el nem párolog belőle a víz.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×