Túszokat ejtett egy fegyveres Franciaországban - lelőtték a támadót

Túszokat ejtett egy fegyveres Franciaországban - lelőtték a támadót

A rendőrök lelőtték a dél-franciaországi Carcassonne közelében fekvő Trebes szupermarketjében túszokat ejtő támadót pénteken - közölte a Reuters hírügynökséggel egy, a nyomozáshoz közel álló illetékes. A hírt Gérard Collomb belügyminiszter is megerősítette, aki szerint a tettes magányos elkövető volt.

16:23: Lelőtték a támadót, vége a francia túszdrámának

A túszejtő meghalt - közölte a nevének elhallgatását kérő illetékes, aki elmondta, hogy a rendőrök megrohamozták az üzletet, ahol a túszejtő elsáncolta magát egy csendőrtiszttel, aki önként ajánlotta fel magát egy túsz elengedéséért cserébe. Sőt még azt is megtette, hogy az egyik asztalra tette működő mobiltelefonját. A rendőrök azt követően indították el rohamukat, hogy a mobiltelefon segítségével meghallották a lövéseket.

Az akció során a csendőr alezredes és egy rohamrendőr is megsebesült.

A BFM francia hírtelevízió korábban úgy értesült, hogy a túszejtő marokkói vagy marokkói származású, és a hírszerző szolgálatok előtt ismert volt radikális nézetei miatt, de nem zárták ki azt sem, hogy köztörvényes bűncselekményeket is elkövetett korábban. A Le Parisien című napilap szerint a férfi aktív látogatója volt a szalafista közösségi portáloknak. A lap úgy tudja, hogy a férfi állítólag Szíriában is járt. A Le Parisien szerint a rendőrség péntek délután házkutatást tartott a lakásban, ahol a férfi szüleivel és három vagy négy lánytestvérével lakott.

A gyanúsított azt állította, hogy az Iszlám Állam (IA) terrorszervezethez tartozik. A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően rátámadt egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó ötször lőtt, és azután ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.

Az Iszlám Állam közleményben vállalta magára a trebes-i túszejtés elkövetését, de bizonyítékokkal nem szolgált állítása alátámasztására. A közlemény szerint "a kalifátus egyik katonája" hajtotta végre.

A város polgármestere, Eric Ménassi korábban azt mondta, hogy a szupermarketben túszokat ejtő férfi Allah Akbar kiáltással hatolt be az üzletbe.

A férfi állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

A túszejtés helyszínére érkező Gérard Collomb belügyminiszter megerősítette, hogy a csendőrség elit egysége, a GIGN semlegesítette, azaz megölte a Redouane Lakdim nevű, 26 éves támadót, aki a közeli Carcassone-ban lakott. A miniszter szerint magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról. A történteket nem tekintik iszlamista fenyegetésnek - tette hozzá. A támadás - a megölt túszejtővel együtt - összesen három halálos áldozatot követelt. A miniszter gratulált a bátorságához a magát a túszért cserébe önként felajánló 44 éves csendőr alezredesnek, és "hősiesnek" nevezte a tettét.

A miniszter elmondta, hogy a férfi először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, mindketten megsebesültek, egyikük súlyosan. Megerősítette azt is, hogy a támadó ezután Carcassonne-ban a kaszárnya közelében kocogó rohamrendőrökre lőtt, egyiküket megsebesítette a vállán, ezután hajtott a kisváros szupermarketjéhez, ahol túszokat ejtett. Gérard Collomb hangsúlyozta, hogy Franciaországban jelenleg is nagy a terrorveszély, naponta feltárnak és megelőznek terrorcselekményeket, de sajnálatos módon a pénteki túszejtés ellen nem tudtak fellépni.

A rendőrség lezárta a közeli utakat és körülvette a szupermarketet. Az iskolákban biztonságba helyezték a diákokat, és lezárták a jelentős idegenforgalmi nevezetességnek számító Carcassonne várát is - jelentette a BFM televízió.

Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron köztársasági elnök terrorcselekménynek nevezte a dél-franciaországi túszejtést.

Az államfő Brüsszelben tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is nagy a terrorveszély, inkább a radikalizálódott egyének, mintsem a külföldről vezényelt szervezett műveletek miatt. Macron közölte: rövidesen visszatér Párizsba, hogy koordinálja a szükséges intézkedéseket.

Az izraeli kormányfő határozottan elítélte a pénteki franciaországi túszejtést. "A civilizált világnak egységesen kell fellépnie a terrorizmussal szemben" - hangsúlyozta Benjámin Netanjahu, aki részvétét fejezte ki az áldozatok családjával és a francia néppel.

Elítélte a merényletet Lubomir Metnar cseh belügyminiszter is, aki közölte: nem emelik a terrorkészültség szintjét a trebes-i merénylet után, de a rendőrség biztonsági intézkedéseket hoz a húsvéti ünnepekre.

Korábban írtuk:

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen - jelentette a BFM francia hírtelevízió.

Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy "rendőrségi akció van folyamatban" Trebes-nél. A környéket teljesen lezárta a rendőrség.

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak. Egyes információk szerint a támadásnak legalább egy halottja is van.

A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó ötször lőtt, és azután ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.

A csendőrség tájékoztatása szerint egy szemtanú azt mondta, hogy amikor a támadó bement az üzletbe, azt kiáltotta, hogy "Allah akbar". A csendőrség úgy tudja, hogy egy vagy két ember legalábbis megsebesült a lövésektől a szupermarketben.

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

Édouard Philippe miniszterelnök "komolynak" nevezte a helyzet.

"Carcassonne közelében egy férfi elbarikádozta magát egy szupermarketben túszokkal. Ez komoly helyzet" - mondta a kormányfő a kelet-franciaországi Mulhouse-ban.

A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan "szóbeszédeket", amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről.

MTI

fotó: metro.co.uk

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×