˝Tűzoltó leszek, míg élek!˝ - győri lett az Év tűzoltója

˝Tűzoltó leszek, míg élek!˝ - győri lett az Év tűzoltója

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül a Tűzoltóság Napja alkalmából az „Év tűzoltója” miniszteri díjat adományozta egy dunaújvárosi és egy tatabányai tűzoltó mellett Kőváry Adrián tűzoltó törzszászlósnak, a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának.

Nem tervezte, hogy tűzoltónak áll, ám az élet mégis úgy hozta, hogy a sorkatonai szolgálat lejárta után, 1998-ban magára öltötte a hivatásos tűzoltók egyenruháját. Abban a pillanatban végleg eldőlt a sorsa.

– Könnyen beilleszkedtem, a kollégák is befogadtak, tetszett a munka és az, hogy csapatban dolgozunk. Egyértelművé vált, hogy ezen az irányon tanulok tovább – mesélte Adrián, akiről így az is kiderült, hogy végigjárta a szakmai szamárlétrát. Diplomájához már csak a nyelvvizsga hiányzik, elsődleges célja most annak megszerzése.

Jelenleg szerparancsnoki beosztásban dolgozik, amely igencsak összetett feladat. Bajtársai hallgatnak rá, elismerik szakmai tudását és tapasztalatát. Elöljárói szerint is kimagasló munkát végez, mindig lelkiismeretesen dolgozik, fegyelmezettségével példát állít minden kollégája elé.

– A tűzoltósport különleges és hasznos: szakmai tudás és fizikai erőnlét is kell hozzá, ami a riasztásokkor sem mellékes. A sikerek még jobban összekovácsoltak minket az évek során. Már nem versenyzek, egy ideje az edzői feladatokat látom el. Jó érzés, hogy a társaim itt is hallgatnak a szavamra. A kiváló eredmények, az első helyezések, a sok-sok érem és kupa pedig a bizonyíték, hogy tényleg jól működik együtt a győri hivatásosak csapata.

A győriu tűzoltósport is sokat köszönhet Kőváry Adriánnak: hattérben a rengeteg serleggel

Adrián nem csak a laktanya falai között tűzoltó, hanem másodállásban is Szent Flórián örökségét őrzi: a péri repülőteret biztosító tűzoltók parancsnoka, összesen 13 társával biztosítják a helyet.

Másodállásban dolgozom a péri reptéren, szeretem ezt a munkámat is. Segítségével megismerkedhettem a repterek és a repülőgépek speciális szaktudást igénylő beavatkozásával. Ezeket az ismereteket bárhol kamatoztathatom, ha arra kerül a sor. A sok munka mellett szabadidőm nagy részét igyekszem a családommal tölteni.

Két gyermek édesapja ugyanis az év tűzoltója, aki családi házukban szeret a kertben tenni-venni, van két befogadott kutyusuk, halastavuk és egy tengerimalac is a gyermekek örömét szolgálja. Felesége mindenben támogatja férjét, a Tűzoltóság Napja alkalmából tartott budapesti díszünnepségre is elkísérte.

– Hihetetlenül megtisztelő érzés, hogy két másik bajtársam mellett engem is érdemesnek találtak az „Év tűzoltója” díjra. Olyan megerősítés ez, amelyet nem mindenki kap meg a munkája során. Semmivel nem összehasonlítható, nem fejezhető ki pénzben sem. Azért azt nem győzöm hangsúlyozni, hogy ebben a díjban a bajtársak munkája is benne van, nélkülük nem lehetnének sem szakmai, sem pedig sportsikerek. Ezúton is köszönöm nekik és mindenkinek, aki hozzásegített ehhez az elismeréshez.

Havassy Anna Katalin
Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×