Új kórokozókat terjeszthetnek a kullancsok és szúnyogok

Új kórokozókat terjeszthetnek a kullancsok és szúnyogok

A tavalyinál is erősebb kullancsinvázió várható idén. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kullancsok többsége fertőző, és ezen példányok közül szinte mindegyik hordozza a Lyme-kór valamelyik kórokozóját. A szúnyogok jelentette veszélyekre is kitértek a szakemberek.

 

A Magyar Kullancsszövetség napokban tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a klímaviszonyok átalakulásának hatására negyedére csökkent az agyvelőgyulladásos esetek száma: évenként már csak száz alatti megfertőződést diagnosztizálnak. Viszont nő a Lyme-baktériumot hordozó kullancsok száma. A Lyme ellen azonban nincs védőoltás, ezért fontos a körültekintő védelem.

A Lyme-kór kiszűrését az is nehezíti, hogy a Lyme-betegek mintegy fele produkálja csak a kokárda alakú bőrpírt, míg csaknem 40 százalékuknál idegrendszeri és ízületi kórkép alakul ki. Mindezek mellett a bejelentések fegyelme is fellazult. Ezért is szükséges a szakértők szerint a megelőzés mellett a teljes körű tájékoztatás is, amely kitér a szakszerű kullancseltávolításra is.

A leghatásosabb eszköz a kullancseltávolító kanál, amelynek használata után rögtön le kell tesztelni, hogy fennáll-e a Lyme-fertőzöttség kockázata. A patikákban már kapható a külön erre a célra alkalmazható teszt is.

A kullancs eltávolításánál felejtsük el a csipeszt!

A szúnyogok jelentette veszélyekre is kitértek a szakemberek. Elhangzott, hogy a magyarországi mintegy ötven szúnyogfajból hat maláriát terjeszt. A többi faj más betegségek, mint például nyugat-nílusi láz, bőrféreg vagy a szívféreg kórokozóit terjeszti.

Az utolsó maláriajárvány Magyarországon 1963-ban volt, és húsz évig tartott a felszámolása. Azonban a világban új betegség, a Zika-vírus bukkant fel, ami elérte Európát, és az egyik szomszédos országban már diagnosztizálták is. A témában jártasak szerint nagy valószínűség szerint a Zika a 21. század influenzája lesz.

Fotó: Babaszoba.hu

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×