Új korszak kezdődött a levéltárak életében

Új korszak kezdődött a levéltárak életében

Izgalmas kutatási eredményeket tártak a nagyközönség elé megyénk levéltárosai szerdai konferenciájukon, ahol többek között Győr monográfiájáról is szó volt.

A XXI. Győri és a VII. Kisalföldi Levéltári Napot rendezték meg szerdán hat intézmény összefogásával az Esterházy-palotában. Bana József, a Győri Levéltár igazgatója a rendezvényről elmondta, a nap célja, hogy a levéltárosok bemutassák, milyen kutatási eredményeket értek el, milyen tudományos tevékenységet folytattak az elmúlt egy évben. Az új kutatások iránt pedig évről-évre óriási az érdeklődés.

A konferencia résztvevői

 

Ezúttal is a megye összes levéltárából érkeztek előadók, valamint itt voltak a Győrrel foglalkozó országos tekintélyű kutatók is. Ezen a napon több téma is Győr monográfiájához kapcsolódott, nem véletlenül, hiszen a győri önkormányzat elhatározta, hogy hosszú idő után elkészíti a város tudományos művét. Bana József előadásában felidézte azokat a kísérleteket, amelyek a 19. századtól napjainkig történtek a város monográfiájának megjelentetésére, többek között beszélt arról, hogy az 1896-os Szávai Gyula féle tanulmányt leszámítva, mind kudarcot eredményeztek. Ezúttal a cél, hogy a legújabb kutatások, eredmények, régészeti feltárások tükrében városunk fennállásának 750. évfordulója elkészüljön a hiánypótló mű, amely öt kötetben, több mint száz szerző, ötéves munkájának gyümölcsét tartalmazza majd.

 

Dr. Veres András megyéspüspök


Dr. Veres András megyéspüspök köszöntőjében hangsúlyozta, a levéltárosok elkötelezettek a kutatásaik iránt, a jelennek és a jövőnek végeznek fontos munkát, miközben nem kapják meg azt a tiszteletet, megbecsülést, amit megérdemelnek. „Az ő munkájuk nélkül a jelen tudásunk szegényebb lenne és a jövő tervezése hiányt szenvedne.”- mondta Veres András.

 

Dr. Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese


Dr. Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese megnyitójában felhívta a figyelmet arra, hogy a levéltárak életében új korszak kezdődött, hiszen meg kell felelniük a mai kor kihívásainak. „Ki kell lépnünk az elefántcsonttoronyból, a nagyközönség számára is érthetővé, és megfoghatóvá kell tennünk a levéltári munkát, be kell mutatnunk, milyen tevékenységet végzünk, mi az, ami unikális a levéltárakban, a levéltárosok munkájában.” – emelte ki a szakember.

 

Borsi Róbert gratulál Bana József levéltár igazgatónak


Borsi Róbert a győri önkormányzat Közigazgatási és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke a városi levéltár történetét elevenítette fel, többek között azt, hogy 1600-tól őrzik a város és a hozzá tartozó intézmények iratait, valamint, hogy a levéltár 1993-ban vált önálló intézménnyé, és költözött a régi városháza épületébe. A szakmai munka mellett pedig aktív szerepet vállalnak a város a kulturális életében is. Az elnök végül gratulált Bana Józsefnek, aki november elsejétől további öt évig láthatja el a városi levéltár igazgatói posztját.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Mekliz Fotóstúdió

Csatolt galéria: Levéltári Nap Győrben
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×