Új pápa - Ferenc pápa egy római bazilikában imádkozott

Új pápa - Ferenc pápa egy római bazilikában imádkozott

Ferenc pápa csütörtök reggel a római Santa Maria Maggiore-bazilikában imádkozott.

Szerda este - megválasztása után - az új egyházfő bejelentette, hogy pápasága első napján magánlátogatást tesz egy római Mária-kegyhelyen.

Ferenc pápa csütörtök reggel nyolc órakor elhagyta a Vatikánt, és fél órát a Santa Maria Maggiore-bazilikában imádkozott. A pápa a bazilika oldalsó bejáratán távozott, megkerülve a rá váró fotósokat.

Amikor elterjedt a híre, hogy az előző este megválasztott egyházfő elhagyta a Vatikánt és Róma központjában, a pápai államtól autóval kevesebb mint fél órára levő Santa Maria Maggioréban van, azonnal hívők mintegy száz fős csoportja gyűlt össze a bazilika bejáratánál, ennél jóval több újságíróval, illetve fotóssal együtt.

A pápa nem a megszokott egyházfői SCV1 vatikáni rendszámú gépkocsival utazott, hanem egy másik, nem az egyházfőknek fenntartott vatikáni autó vitte.

A Santa Maria Maggiore a Szűz Máriának szentelt legnagyobb római templom, melyet Bergoglio bíboros eddig minden római tartózkodása alatt felkeresett.

Az egyházfő a bazilikában a Római nép üdvösségére szentelt (Salus Populi Romani) kápolnában fél óráig imádkozott. Elénekelte a Salve Regina (Üdvözlégy királynő) Mária-éneket. Megállt V. Pius pápa sírjánál is. Egyenként köszöntötte a bazilikában szolgáló papokat, akiket későbbi nyilatkozataik szerint kora reggel értesítettek a pápa érkezéséről.

"Legyetek könyörületesek!" - mondta Ferenc pápa a gyóntatópapoknak.

Az egyházfő elkerülte a sajtót, de amikor kilépett a bazilika oldalajtóján, üdvözölte a közeli iskola ablakaiból neki kiabáló diákokat.

Az egyházfőt elkísérte Georg Gänswein a pápai ház prefektusa, XVI. Benedek pápa személyi titkára.

Sajtófeltételezések szerint Ferenc pápa talán már ma találkozik XVI. Benedekkel Castel Gandolfóban, miután megválasztása után "mielőbbi találkozóról" beszélt a nyugalmazott egyházfővel.

Ferenc pápa délután a Sixtus-káponában koncelebrál misét a pápaválasztó bíborosokkal, köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsekkel.

 

Korábban írtuk:

 

A Vatikáni Rádió honlapján szerda este közzétette I. Ferenc pápának a Szent Péter-bazilika erkélyéről olaszul elmondott első beszédét, amelyet az alábbiakban közlünk, nem hivatalos fordításban.

 

Jó estét, fivéreim és nővéreim!

Tudjátok, ennek a konklávénak az volt a kötelessége, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim majdnem a világ végérre mentek érte... de itt vagyunk... Köszönöm nektek a fogadtatást. Róma egyházmegyének már van püspöke: köszönöm! Mindenekelőtt szeretnék imát mondani visszavonult püspökünkért, XVI. Benedekért. Imádkozzunk mindannyian érte, hogy az Úr megáldja őt és a Madonna oltalmazza őt.

(A pápa ezután imát mondott a Szent Péter téren összegyűlt tömeggel együtt)

"És most kezdjük meg ezt az utat: a püspök és a nép. A római egyháznak ez az az útja, amely minden egyház irgalmasságát uralja. Ez a testvériségnek, a szeretetnek, az egymás iránti bizalmunknak az útja. Továbbra is önmagunkért imádkozunk: egyikünk a másikért. Imádkozunk az egész világért, hogy létezzék a nagy testvériség. Azt kívánom nektek, hogy az egyháznak ez az útja - amelyet ma kezdünk meg, és amelynek során az én, itt jelenlévő vikárius bíborosom fog segíteni nekem - gyümölcsöző legyen e nagyon szép város evangelizációja számára. Most pedig szeretnék áldást osztani, de előtte egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez, hogy áldjon meg engem: a nép imája, azé a népé, amely áldását kéri püspökére. Csendben mondjuk el ezt az imátokat értem.

 

(I. Ferenc ezután az Urbi et Orbi áldását adta a hívőkre)

 

Testvérek és nővérek, most távozom. Nagyon köszönöm a fogadtatást. Imádkozzatok értem, és a mielőbbi viszontlátásra! Hamarosan látni fogjuk egymást: holnap szeretnék imádkozni a Madonnához, hogy oltalmazza egész Rómát. Jó éjszakát, jó pihenést!

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×