Új porszívószabályozás lép életbe, ami mindenkit érint

Új porszívószabályozás lép életbe, ami mindenkit érint

Szeptember 1-jétől kezdődik az új időszámítás az uniós, ezen belül a magyar porszívópiacon. A porszívó-szabályozás legfontosabb eleme, hogy szeptembertől maximum 900 Watt teljesítményű porszívókat lehet gyártani.

Az uniós porszívószabályokat a takarékosság jegyében vezették be.

A maximális teljesítmény csökkenni fog, ez a gyártók szerint azonban nem jelenti azt, hogy a gépek rosszabbak lesznek porszívás szempontjából. Az elektromos teljesítmény ugyanis csak azt mutatja, hogy mennyi áramot vesz fel a készülék, ennek egy része azonban pocsékba megy, mivel hő termelődik.

A lényeg a szívóteljesítményt jelző, úgynevezett DPU-érték (Dust Pick Up-érték). Ez azt mutatja meg, hogy az adott készülék a mérés során mekkora mennyiségben volt képes eltávolítani a mesterséges szennyeződést. Az A-s jelöléssel ellátott porszívók a legjobbak, a B-sek vagy C-sek kevésbé hatékonyak és így tovább egészen a G betűig, amelyek a leggyengébben szívnak.

Más új szabály is életbe lép, a porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is a korábbi szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1 százalék port engedhet majd vissza a levegőbe. Emellett a 80 decibelnél hangosabb porszívókat is kizárják a piacról.

Nem vonatkoznak az új szabályok a nedves porszívókra; a száraz-nedves porszívókra, a csak akkumulátorról üzemeltethető porszívókra, a robotporszívókra, az ipari porszívókra, a központi porszívókra, a padlópolírozókra és a kültéren használható gépekre.

Az új szabályozás a gyártókra vonatkoznak, ez azt jelenti, hogy a boltok polcain lévő 900 wattosnál nagyobb teljesítményű porszívókat még eladhatják, de ha kifogy a készlet, akkor már csak az új szabályoknak megfelelő gépeket kapnak majd a gyártóktól.

 

fotó: pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×