Új utakon a betegellátás

Új utakon a betegellátás

Nem okozott fennakadást Győrben a hétfő óta működő új betegirányítási rendszer. A háziorvosok szerint a városban élőknek nem is fog, hiszen számukra gyakorlatilag semmi sem változik, a Petz-kórház főigazgatója szerint pedig hosszú távon kifejezetten előnyös helyzetbe kerülnek a győri betegek ebben az ellátási struktúrában.

Különböző szintű ellátásokat határoztak meg az egyes kórházak számára, s a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, mint a nyugat-dunántúli régió vezető intézménye szinte minden orvosszakmai csoportban a legmagasabb besorolást kapta – magyarázza az új rendszer lényegét dr. Tamás László János főigazgató főorvos. – Ez alól kivétel a gyermek intenzív ellátás II-e szintje, amit egyáltalán nem érzek indokoltnak, így nem is hagyjuk annyiban. Ezenkívül csak néhány olyan szakterület legmagasabb szintű szakmai ellátása került más intézményhez – például bőrgyógyászat, szemészet, infectológia, mellkassebészet –, amely a hozzánk tartozó 1,3 millió ellátottnak egy százalékát sem érinti. Vigyázat, nem arról van szó, hogy egyáltalán nem kapnak nálunk az előbb felsorolt eseteknél ellátást a betegek, csak azt, hogy bizonyos nagyon speciális beavatkozásokat máshol végeznek el.

 

A korábbihoz képest hogyan változik ezzel a Petz-kórház ellátási körzete?

 

Mivel itt történik szinte minden orvosszakmai ágazat hármas progresszivitási szintű ellátása, jelentősen bővült a kör. Az eddigi győri, pannonhalmi és téti kistérség mellett a csornai kórház aktív ágyainak megszüntetésével az ott élők gyógyítása is a mi feladatunk lesz, ide értve azt a 30 belgyógyászati helyet is, amely fizikailag Csornán maradt, de amely szervezetileg a mi kórházunkhoz tarozik. De hozzánk küldik majd a jövőben Bana, Bábolna, Mosonmagyaróvár, sőt, a soproni vagy kapuvári körzet egy részéről is azokat a pácienseket, akiknek a kezelését a helyi intézmények nem tudják ellátni.

 

Jó lesz ez a nekünk? Jó lesz ez a kórháznak?

 

A rendszer átalakítása összességében hivatalossá teszi az eddig informálisan létező betegutakat. Eddig is mindenki tudta, hogy egy kritikus esetet hol tudnak legjobban ellátni. Az orvosok tudták, melyik kórházban vannak megfelelő műszerek, hol dolgozik az adott területet legjobban ismerő kolléga, s ha kellett, oda küldték a pácienst. Most szentesítik a kialakult gyakorlatot, s ezzel a betegek jól járnak. A kórházak pedig azzal járnak jól, hogy a legálisan ellátottak után megkapják a finanszírozási forrást, a gyógyítás elismert költségének meglesz a fedezete. Persze, sérültek érdekek a besorolások megállapításánál, de a győri intézmény, és ezen keresztül a győriek a változás nyertesei. A Petz a térség vezető egészségügyi központja, van perspektívája a fejlődésének, az ország egyik legfontosabb kórháza.

 

Az új feladatok ellátásához nagyobb létszámra is szükségük lesz?

 

Önmagában az új rendszer nem igényel létszámfejlesztést, erre inkább azért van szükség, mert az elmúlt években drasztikusan – mintegy ezer fővel – csökkent a dolgozók létszáma. Már a megyei önkormányzat is jóváhagyott 68 státust, s a jelenlegi fenntartó is úgy nyilatkozott, hogy pluszforrások megjelenésével lehetőség lesz a létszámfejlesztésre. Márpedig az előbb elmondottakból az következik, hogy lesznek pluszforrások.

 

A főigazgató szerint az átalakítás a háziorvosi szinten sem jelent fennakadást, hiszen az alapellátást biztosító kollégák eddig is szakorvoshoz küldték azokat, akiket ők maguk nem tudtak kezelni, a szakorvosok pedig tisztában voltak és vannak vele, hol találnak megfelelő fekvőbeteg ellátást a pácienseiknek. Ezt erősítette meg dr. Tardos Károly háziorvos is.

 

Bár az ígért írásbeli tájékoztatás hozzánk még nem érkezett meg, az interneten fent vannak az új információk, térképek, s egyébként, ahogy eddig is, mi a győri kórházba irányítjuk a betegeket. A változás sem Győrt, sem a vonzáskörzetét nem érinti, a megszokott utakon a megszokott helyekre jutnak a páciensek.

 

Ozsvárt Tamás

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×