Új vonatpár indul Győrből a festői Cuha-völgyön át

Új vonatpár indul Győrből a festői Cuha-völgyön át

Az idén szeptember 2-től október 23-ig, majd 2018-ban március 15-től kezdődően minden hétvégén új vonatpár közlekedik a Győr és Veszprém közötti vasútvonalon – tájékoztatta lapunkat Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke.

Az elnök emlékeztetett rá: az elmúlt öt évben Győrből délelőttönként nem volt a Bakonyba kiránduló családok, turisták számára megfelelő időben induló vonat. A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség, és a KTI Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Iroda kezdeményezése alapján, a MÁV-Start Zrt. segítő együttműködésével sikerült olyan megoldást találni, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is jóváhagyott.

Az új vonatok elsősorban a Győrből és környékéről, valamint Zircről a Magas-Bakony legkedveltebb turisztikai célpontjaira, a Cuha-völgybe, a Cuha-szurdokba, Fenyőfőre, a Cseszneki várhoz, a Kőris hegyre kirándulók, túrázók igényének megfelelő időpontokban közlekednek.

A kirándulók, túrázók örülhetnek az új lehetőségnek

A vasútvonalat egyébként a Győr-Veszprém-Dombóvári HÉV Vasúttársaság építtette 1895–1896 években. A szövetség honlapja szerint forgalmát a Bakony fakitermelésére és szállítására, valamint a makkon felhizlalt sertéseknek a győri piacra való szállítására alapozták. A helyi sertéskereskedelem ismét fellendült, a század végére a győri sertéskereskedők rátértek az iparszerű tenyésztésre. Egymás után épültek fel a korszerű sertésszállások, melyeken egyenként évi 20-30.000 sertést hizlaltak fel. Az addig Szlavóniából, Szerbiából lábon felhajtott sertések helyébe az alföldi, bakonyi fajták léptek. A vonal megépítésének gondolata abban gyökerezett, hogy a fában, szénben, sertésben gazdag Bakony bekapcsolása a győri kereskedelembe, s Győr világforgalmi jelentőségének megőrzése és a legrövidebb fiumei vasúti összeköttetés megteremtése megvalósuljon. Győr városa 40 ezer Ft-tal járult hozzá az építési költségekhez, ennek eredményeképpen 1895–1896-ban megindulhatott a vasúti forgalom – olvasható a történeti leírásban.

4 alagút, 3 viadukt és a Cuha-völgyi támfal található az útvonalon

A Bakonyszentlászló–Veszprém közötti szakasz, melyen többek között 4 alagút, 3 viadukt és a neves Cuha-völgyi támfal található, 2011-ben országos műemléki védettséget kapott. Az eplényi és a bakonyszentlászlói állomásokon található épületeket eredeti állapotukban őrizték meg. Nem sokan tudják, hogy a Veszprém–Alsóörs vasútvonalon keresztül régen a Győr–Veszprém vonal vonatai egészen a Balatonig jártak.

A szövetség elnöke vázolta jövőképüket is. Azt szeretnék elérni, hogy nagyobb legyen a pályasebesség Győrszabadhegy–Veszprémvarsány, valamint Zirc–Eplény között. Új megállóhely létesítését is tervezik Eplény község belterületén. Fontosnak tartják az ütemes menetrendet 120 perces, illetve a győri elővárosban munkanapokon 60 perces követéssel. Céljaik között szerepel új, a vonal jellegéhez jobban illeszkedő járművek forgalomba állítása is.

 

H.F.

Fotó: Vitáris Károly

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×