Újjáavatták a 11-es vadászzászlóalj emlékművét

Újjáavatták a 11-es vadászzászlóalj emlékművét

Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vett a felújított Kálóczy téri hősi emlékmű újjáavatásán, amelyet a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület zászlószentelése előzött meg.

2012. október 12-én a révfalui Szentháromság-templomban kezdődött az ünnepség, ahol felszentelték a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület új zászlaját. Csenár Imre az egyesület elnöke beszédében elmondta, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület 1990-ben alakult, s ezután a győri szervezet is létrejött. Tagjai sokat tettek azért, hogy az ifjúság megismerje honvéd hagyományainkat, történelmünket. Ennek érdekében rendhagyó történelemórákat tartottak, kiállítást szerveztek, részt vesznek a saját és a város által rendezett ünnepségeken. A győri egyesület az önkormányzati pályázat révén támogatásban részesült, így sikerült elkészíteni a zászlót, amelynek egyik oldalán a nemzeti címer, míg a másikon az egyesület jelvénye látható.

 

 

A zászló ökumenikus felszentelése után a zászlószalagok felkötése következett. Az egyesületnek többek között Hende Csaba Honvédelmi miniszter adományozott szalagot, az önkormányzat zászlószalagját pedig dr. Somogyi Tivadar alpolgármester és Fekete Dávid önkormányzati képviselő kötötte fel.

 

 

A zászlószentelési ünnepséget a Császári és Királyi 11. Vadászzászlóalj emlékművének újjáavatása követte. Fekete Dávid önkormányzati képviselő beszédében elmondta, az első világháborúban elesett hősök emlékére 1933-ban állítottak emlékművet széleskörű összefogás révén. Az obeliszk költsége 13500 pengő volt, közadakozásból 10000 pengő jött össze, a hiányzó részt pedig a város adta hozzá. A képviselő hangsúlyozta, a szocialista rendszerben a hősök emlékét és az emlékműveket is hagyták elenyészni. A város az elmúlt években teljesen felújította az oszlopot, mára az emléktábla is rákerült és a díszvilágítás is elkészült.

 

Hende Csaba beszéde elején Kéri Kálmánra, a honvédő egyesület első elnökére emlékezett. Mint mondta, a két világháborút megjárt katona a rendszerváltás után tagja volt az országgyűlésnek, korelnökként a parlament megalakulásában is közreműködött. A honvédelmi miniszter kifejtette, tőle tanulta a honvéd hagyományok tiszteletét, és ma örül, hogy ezen a rendezvényen ennyi fiatal van jelen, hogy továbbvigyék az őseink előtti tisztelgést, a magyar hagyományokat.

 

 

Hende Csaba megemlékezett a 11-es vadászzászlóaljról is, amelynek története 1813-ban kezdődött, és egészen az első világháborúig tartott, ami után a hősiesen küzdő alakulatot a Károlyi kormány feloszlatta. Az első világháborúban kétezer győri és Győr környéki katona vesztette életét. A miniszter hangsúlyozta, ők feláldozták magukat a hazáért, az utókor részéről tehát az a legkevesebb, hogy méltó emléket állít nekik.

 

Az ünnepség az emlékezés virágainak elhelyezésével zárult.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×