Újjászületik az Insula Lutherana

Újjászületik az Insula Lutherana

A idei reformáció napja, október 31-e különösen emlékezetes marad a győri evangélikus közösség számára. Aznap írták alá Budapesten azt a megállapodást, amelynek értelmében a győri Insula Lutherana kiemelt kormányzati projekt keretében 4,7 milliárd forintot fordíthat a teljes felújításra. Kara Ákos győri országgyűlési képviselő oroszlánrészt vállalt a sikerben, s az elmúlt egy évben nyolc minisztert és államtitkárt nyert meg az ügynek.

Túlzás és győri elfogultság nélkül is állíthatjuk, a Petőfi tér–Rát Mátyás tér–Péterfy Sándor utca által határolt Insula Lutherana épületegyüttes Európában is párját ritkító, miután zárt építészeti egységben megtalálható benne minden olyan funkció, ami az evangélikus egyházközség életéhez tartozik. Templom, levéltár, óvoda, általános és középiskola, gimnázium, szeretetház, továbbá az egyházközség hivatala, irodái.

 

– Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, az Öregtemplom és a teljes épületegyüttes felújításával tizenkilenc éves álmunk vált valóra, csodaként éljük meg, hogy 2017-ben, a reformáció napján felavathatjuk a teljesen megújuló Insula Lutheranát – fogalmazott Szemerei János, a Nyugat-dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke, amikor Kara Ákos győri országgyűlési képviselőtől megtudta a jó hírt.

 

– Egy évvel ezelőtt egy százalék esélyt adtam arra, hogy sikerül kiemelt kormányzati beruházássá nyilváníttatnunk a győri evangélikus központot, de azt mondtam, hogy mindenképp vágjunk bele. Idén a fertődi kihelyezett kormányülésen képviselőtársammal, Győr polgármesterével, Borkai Zsolttal felvetettük a gondolatot. Ekkor már hónapok óta erőteljesen lobbiztunk a megvalósulás érdekében – mondta Kara Ákos, aki elárulta azt is, nehéz, de szép feladat volt az érdekérvényesítés.

Nyolc minisztert és államtitkárt sikerült megnyerni az ügynek, amelynek eredményeként október 31-én Orbán Viktor miniszterelnök és Gáncs Péter püspök aláírta a megállapodást. Ötmilliárd forintot juttat a kormány a Magyarországi Evangélikus Egyháznak, ebből 4,7 milliárdot fordíthatnak az Insula Lutheranára, a győri felújítást az evangélikusok vezetősége is egyhangúlag támogatta.

 

Kara Ákos hangsúlyozta, a 4,7 milliárd forintot a kormány nem a Győrnek juttatott központi források részeként adja, hanem ezen felül.

 

Hallgatóné Hajnal Judit, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója is boldogan nyilatkozott, pedig tudja, óriási feladat előtt állnak, az építkezés, átalakítás, felújítás próbára tesz mindenkit.

 

 

– Az Öregtemplom alapzatát az árvizek kimosták, szinte levegőben van az épület – sorolta a rekonstrukció indokait az igazgatónő. – Bővítenünk kell a szeretetházat, mert másfél-két év a várakozás, hogy valaki ide kerülhessen. Nincs tornatermünk, újat kell építeni ahhoz, hogy a mindennapos testnevelés elvárásainak eleget tehessünk. Növekszik a diáklétszámunk, ennek csak bővítéssel tudunk megfelelni. Olyan szinten kell hozzányúlni az épületegyütteshez, hogy a jelenlegi óvodát el kell bontani, új épül helyette.

 

Az igazgató és a püspök is azt emelte ki, saját erőből ennyi pénzt nem tudnának előteremteni az evangélikusok, a közösség erejét messze meghaladná az elodázhatatlanná vált rekonstrukció, ahogy Szemerei János fogalmazott, ha az egyház finanszírozná, száz évre lekötné a forrásokat.

 

Az igazgatótól megtudtuk, 19 éve folyamatosan készültek a tervek Ráskai Péter jóvoltából, így a tervezés a legapróbb részletekig kész. Az engedélyeztetési eljárások az idén befejeződnek, az új év első heteiben megindul a hatalmas munka.

 

– A reformáció napja mindig ünnep számunkra, 2017. október 31. azonban különösen jelentősnek ígérkezik, mert a terveink szerint akkor avathatjuk fel a megújult, megszépült, átalakult Insula Lutheranát – nyilatkozta lapunknak Szemerei János püspök.

 

Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×