Újraminősítették a járási mentőcsapatokat

Újraminősítették a járási mentőcsapatokat

Június 13-án egész napos összevont, nemzeti újraminősítő gyakorlatra került sor Győrben több helyszínen, ahol a megye RAAB, PÁNDZSA, SOKORÓ, HANSÁG és RÁBAKÖZ járási mentőcsapatának tagjai gyakorlatban bizonyították alapvető vízkár elhárítási ismereteiket.

Kora reggel első mozzanataként a kirendeltségek híradó ügyeletei értesítették a mentőcsoportok parancsnokait a gyakorlat feltételezéséről, miszerint a heves esőzés és vihar következtében áradás fenyegeti a várost, és az éjszakai vihar miatt kidőlt, veszélyt jelentő fák akadályozzák a közlekedést, nemcsak a szárazföldön, hanem a vízi közlekedésben is. A járási mentőcsoportok parancsnokai értesítették, mozgósították a mentőcsoportok tagjait az esetleges beavatkozás szükségességéről és a várható feladatokról. A Mosoni Duna partján regisztrációt követően eligazításban, munka- és tűzvédelmi oktatásban részesültek a gyakorlat résztvevői, majd miután kiosztották részükre a felszereléseket a káresetek helyszínére vonultak. A szervezők kialakították az irányítási pontot és az elsősegélynyújtó helyet is.

 

 

A mentőcsapatokat Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató üdvözölte, és elmondta, hogy legutóbb éppen tegnap tapasztaltuk meg az önkéntesek szükségességét, hiszen a viharos idő okozta káreseményeknél hét önkéntes tűzoltó egyesület segítette a hivatásos egységek munkáját Nagycenken és környékén. Szükség van tehát a gyakorlásra, a gyakorlatokra, hiszen a szélsőséges időjárás egyre gyakrabban okoz olyan, egy időben jelentkező plusz feladatokat, ahol szükség van az önkéntesek segítségére. A tábornok kiemelte beszédében az önkéntes mentőszervezetek pályázati lehetőségeit, melynek segítségével technikailag is fejlődhetnek a hivatásos tűzoltók munkáját segítő önkéntes szervezetek.

 

 

A gyakorlatok során a mentőcsoportoknak változatos és sokrétű feladatot kellett végrehajtaniuk, melyek során maradandó értéket teremtettek. Az árvízi védekezéssel kapcsolatban gyakorolták a nyúlgát építést és buzgár elfogást, a bordás megtámasztást, a szivattyúzást, különböző vízkormányzási feladatokat és a surrantó építést. Emellett gyakorolták a veszélyessé vált fák eltávolítását, és részt vettek a Moson Mentőcsapat irányításával egy vízből mentési gyakorlaton is. Egy másik helyszínen a vízbe dőlt fákat munkagép segítségével távolították el, majd kézi erővel darabolták fel és hordák el, hogy ne jelentsenek további akadályt és veszélyt.

A mentőcsoportok felkészítését és a település védelmének erősítését egyaránt szolgáló gyakorlat befejeztével a minősítő bizottságtól a mentőcsoportok vezetői átvehették a megfelelő újraminősítésről szóló oklevelet.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének növelése.

 

Katasztrófavédelem

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×