Ünnepi misével és körmenettel emlékeztünk Szent Lászlóra Győrben

Ünnepi misével és körmenettel emlékeztünk Szent Lászlóra Győrben

Ünnepi szentmisével és a hagyományos körmenettel emlékeztünk meg Szent László királyról kedden. Idén újdonság volt, hogy a misét ezúttal a szabadban, a Dunakapu téren Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta.

A szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Kövér László házelnök, a magyar kormány több tagja, megyénk és városunk képviselői. A szentmisét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői koncelebrálták.

Áder János és felesége Hercegh Anita, Kövér László, Borkai Zsolt

Veres András győri megyéspüspök a mise kezdetén emlékeztetett, a győriek évszázadok óta őrzik Szent László emlékét, ma a király példáját a hívő emberek tudják és szeretnék követni, de a nem hívők számára is megfontolandó lehet életpéldája.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta a szentmisét

Erdő Péter hangsúlyozta, Szent László királlyal terve volt az Istennek, különleges szerepet szánt egy nép e világi és lelki történetében. "Megadta neki, hogy megvédje a magyarságot és az országban élő többi népet a nomád betörésektől. De előbb ő is átélte a rivalizálást, harcolnia kellett Salamonnal és az őt támogató németekkel az ország függetlenségéért. László nem kereste a királyságot, de testvére, I. Géza halála után őt választották meg királlyá. A bíboros felelevenítette a király életútját. Kiemelte, Szent László sokat tett azért, hogy az ország állandó hazája és szeretett otthona lett a magyar népnek. A külső ellenségtől hadvezérként védte meg az országot, „az élet- és vagyonbiztonság megrontóitól mint a magyarok igaz bírája szabadította meg hazánkat.” A kereszténység megszilárdítása érdekében végzett munkáját két új püspökség, Nagyvárad és Zágráb alapítása jelezte.

 

Körmenet a Szent László-hermával

„Szent László király ma is érvényes példakép számunka. Ha tudunk áldozatot hozni személyesen is a keresztény közösségért és azért az emberi közösségért, amelynek tagjai vagyunk, ha tudjuk tisztelni a többi népet és a hit fényében meglátni közös értékeinket, akkor lehetünk nagy kirányunk méltó követői – zárta beszédét Erdő Péter.

A misét követően a Szent Lászó-hermával megindult a körmenet, a Dunakapu tér, Jedlik Ányos utca, Széchenyi tér, Kazinczy utca, Bécsi kapu tér és Káptalandomb útvonalon vitték végig az ereklyét.

 

A Szent László napi városi közgyűlésről és a Szent László-díjak átadásáról itt olvashat!

 

F.G.

Fotó: O. Jakócs Péter

.

 

Csatolt galéria: Szent László-napi mise és körmenet 2017
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×