Ütős sztárok érkeznek a zenei maratonra

Ütős sztárok érkeznek a zenei maratonra

Világsztárokból és helyi zenészekből sem lesz hiány az idei Győri Ütősmaratonon, melyet május 18-án és 19-én rendez a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Az esemény a több évtizedes múltra visszatekintő helyi ütőszenei képzésre, a Győri Ütős Fesztivál értékeire, a győri közönség szeretetére épül.

Csurák Erzsébet, az esemény szervezője kiemelte: az ütős muzsika népszerűsítésén túl fontosnak tartják, hogy lehetőséget kínáljanak a helyi tehetségek, ütős növendékek bemutatkozására is. Így fellépnek a Liszt Ferenc Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Cadences Ütőegyüttes Felsmann Andrienn vezetésével. A két nap alatt klasszikus zene, jazz, világzene és kortárs ütőhangszeres zene is felcsendül a zsinagógában.

 

A maraton programja május 18-án pénteken, 15 órától a Baross úti Csónakos szobornál örömzenéléssel indul a Győri Ütőegyüttes és a szintén győri zenészekből álló ToSoDa Projekt közreműködésével. Érdekesség lesz, hogy ez utóbbi formáció itt mutatja be új, saját fejlesztésű hangszerét is.

Nebojsa Jovan Zivkovic

Szombaton a zsinagógába látogat a zenei világ egyik legjelentősebb alakja, Nebojsa Jovan Zivkovic, szerb származású, sokoldalú művész, akinek szóló és kamarazenei előadását is láthatja, hallhatja a győri közönség. Közösen zenél a Győri Ütőegyüttessel, hangszerbemutatót és workshopot is tart. Izgalmas estének ígérkezik a találkozás a zenei zsonglőrrel – mondja a szervező.

Elsa Valle Akanke

Itt lesz Elsa Valle Akanke, hazánkban élő kubai énekesnő, aki a tradicionális afro-kubai zenei gyökereket hozza el, mutatja be zenésztársaival.

A zsinagóga közönsége hallhatja a lengyel jazzénekest, Grzegorz Karnast és Alan Wykpisz nagybőgőst, akik Dés Andrással, a hazai jazzélet legkísérletezőbb zenészével lépnek fel. Izgalmas, egyrészt improvizatív műsorukkal biztos elkápráztatják az értő közönséget – reméli Csurák Erzsébet.

Simon Bence

Ősbemutató helyszíne is lesz a zsinagóga. Az Ütősmaratonra egy különleges darabbal érkezik Simon Bence, a győri zeneiskola tanára, ütőhangszeres művész. Tromp címmel, Reményi Attila, győri zeneszerző komponált számára egy darabot. Tromp a világ egyik legnívósabb nemzetközi ütőhangszeres versenyének neve, Bence pedig idén erre a versenyre készül. (x)

Részletes program a www.romer.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×