Változások lesznek a Grammy-díjak odaítélésénél

Változások lesznek a Grammy-díjak odaítélésénél

Online lehet majd szavazni a Grammy-díjakról, és egyebek mellett a legjobb album kategória szabályai is megváltoznak - jelentette be szerdán a díjakat odaítélő Amerikai Lemezakadémia.

 

A 2018-as Grammy-díjátadó trófeáiról online fog szavazni a lemezakadémia 13 ezer tagja. A szavazást ősszel rendezik meg, olyan dalokat és lemezeket lehet jelölni, amelyek 2016. október 1-je és 2017. szeptember 30-a között jelentek meg.

A lépéssel szeretnék elérni, hogy a fiatal zenészek is szavazzanak, valamint azok is, akik a voksolás idején turnéznak. Az online voksolás régi téma a testületben.

A másik nagy változást a legfontosabb kategória szabályzatában vezetik be: ezentúl az év albuma jelöltjei közé a dalszerzőket is beveszik. Korábban ez a mezőny az előadóművészé, a producereké és a zenei mérnököké volt. Ugyanakkor ahhoz, hogy egy előadóművész, producer, dalszerző vagy zenei mérnök a jelöltlistára kerüljön, a lemez játékidejének legalább 33 százalékának elkészítésében kell részt vennie. Korábban akkor is jelölt lett egy szereplő, ha csupán a lemez egyetlen számán dolgozott.

Az év albuma szabályzatának megváltozása elsősorban a pop-, rap-, és a kortárs R&B-albumokat fogja érinteni, amelyeken általában számos producer dolgozik, míg mondjuk a country-lemezek esetében kevesebb producer bábáskodik az anyagon.

A Grammy-díjakat 83 kategóriában adják át. A jelölteket november 28-án jelentik be, és a 60. díjátadó gálát 2018. január 28-án tartják a New York-i Madison Square Gardenben.

Fotó: Billboard

MTI

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×