Ma van a költészet napja

Ma van a költészet napja

Felolvasómaraton, verskommandó, versmondóverseny és koncert is szerepel a költészet napja alkalmából rendezett Győr-Moson-Sopron megyei eseményeken.

 

A Gyárvárosi Közösségi Házban "Írás-kép Képírás" címmel nyílik tárlat április 12-én.

Április 11-én a szabadhegyi József Attila emlékműnél 11 órától ünnepi műsort tartanak, amelyen a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanulói működnek közre. Ünnepi beszédet mond Diligens Tibor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

A Soproni Petőfi Színház művészei hetedik alkalommal "ajándékoznak" verseket a város több pontján április 11-én. Egyebek mellett utcákon, buszokon, vonatokon, iskolákban, a barlangszínházban, a polgármesteri hivatalban és könyvtárakban mondanak verseket. A kezdeményezés célja, hogy közvetlenül és kötetlenül hívja fel a figyelmet az ünnepre, népszerűsítse az irodalmat, bemutassa a magyar kulturális értékeket és bebizonyítsa, hogy a versek hétköznapi életünk részei. A verskommandó idén is száz költeménnyel készül.

Április 11-én reggel nyolc órától felolvasómaratont tartanak a Gyermek- és Ifjúsági Központban. Délelőtt az iskolások, délután pedig a város lakosai csatlakozhatnak a programhoz. Az esemény ideje alatt bárki elszavalhat vagy felolvashat egy által választott költeményt.

A kilenc órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők közösen olvassák el Ady Endre A föl-földobott kő című költeményét, 15 órától pedig megkoszorúzzák József Attila szobrát a Vasvári Pál utcában, ahol emlékezőbeszédet mond a központ rendezvényigazgatója, Orbán Júlia.

Másnap Sarkady Sándor író és költő emlékére, de kapcsolódva a magyar költészet napjához, városi versmondó napot tartanak. A programon elsősorban óvodások és általános iskola alsó tagozatos diákjai szerepelhetnek.

A fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában versmondó versenyt rendeznek április 10-én 14 órától, Versünnep elnevezéssel. A versenyen általános és középiskolások, valamint felnőttek vehetnek részt. A résztvevők a magyar klasszikus vagy kortárs költők magyar nyelven írt költeményeit szavalhatják el.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

 

Fotó: Pixabay

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×