Van, akinek álom a munkahelyed

Van, akinek álom a munkahelyed

Csonka Róbert álma, hogy az életmentés, az életvédelem területén dolgozhasson. Álom, mert egyéni képességei nem engedhetik meg, hogy ez valóra váljon, viszont a Duo-Day – Neked munka, nekem álom! programnak köszönhetően a vágyott munkahelyen tölthetett néhány órát.

A Duo-Day – Neked munka, nekem álom! kampánnyal segíteni szeretnék a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyek társadalmi befogadását és foglalkozási rehabilitációját. A program győri tájékoztatóján Baradits-Szabó Veronika, a szervező Munkaerőpiacon Maradás Egyesület elnöke elmondta, az országból 134-en, Győr-Moson-Sopron megyéből 34-en jelentkeztek a felhívásra, nagy volt az érdeklődés. Megyénkből végül 12-en indulhattak a vágyott munkahelyekre a mentorokkal és a munkáltatókkal. Az egyesület elnöke kifejtette, az a tapasztalat, hogy az érintettek teljesen hétköznapi tevékenységet szeretnének elvégezni, így jelentkeztek többek között kertésznek, rendőrnek, mentősnek, tűzoltónak, informatikusnak, buszvezetőnek.

A csornai Csonka Róbertet Fogarasi Zoltán, az Országos Mentőszolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei Kirendeltségének vezető mentőtisztje fogadta a győri mentőállomáson. Róbert éppen láthatta, ahogy egy mentő elindul a riasztás helyszínére. Mindeközben Fogarasi Zoltán mindent megmutat, ami csak érdekes lehet az állomáson: a régen használt, muzeális vastüdőtől kezdve a legkorszerűbb mentőautóig. A vezető mentőtiszt elmondta, a megyei kirendeltséghez kilenc mentőállomás tartozik, ezeken összesen közel 280 ember és 32 autó teljesít szolgálatot. A munkatársakat napi szinten 120-130 alkalommal riasztják, az elmúlt évben például összesen 42 ezer feladatot láttak el.

A mentőautók irányítását is a győri központból végzik. A 112-es segélyhívó számra érkező, megyéhez tartozó hívásokat ide kapcsolják, a jelentett esetek szakmai kikérdezése már itt zajlik.

Az Országos Mentőszolgálat megyei kirendeltsége idén először vett részt a programban. Fogarasi Zoltán elmondta, az ő feladatuk nem is munka, inkább hivatás. Hivatás az életért! – ahogyan a mentők jelmondata is hangzik.

A győri esemény megszervezésében a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal is közreműködött. Ősz Ágnes, a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztály vezetője az elfogadás fontosságát hangsúlyozta, azt mondta, harcos erő van az érintettekben, akiknek a céljaik eléréséért nagyobb küzdelmeket kell vívniuk.

Az álom szerencsére valakinek valósággá is válhat. Tavaly a program autista érdeklődőjét felvették a kertészetbe, ahol a rendezvény keretében járt. Munkáltatója azt mondta róla, rendkívül precíz munkaerő, nagyon széles tudással rendelkezik a növényekről és nagy gonddal végzi a rábízott feladatokat.

 

Fotó: O. Jakócs Péter

Szigethy Teodóra

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×