Városmonográfia születik

Városmonográfia születik

Ötkötetes győri monográfia készül városunk fennálásának 750. évfordulójára. Győr ugyanis 1271-ben kapott városi kiváltságokat V. István királytól, amely akkor hozzájárult a település gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

A szerkesztők, levéltárosok, történészek, szerzők negyedévente gyűlnek össze, hogy összeállítsák, megtervezzék a hiánypótló kiadványokat, közben bemutassák legújab kutatásaikat.

 

Bana József és Fekete Dávid

 

Bana József, a győri Városi Levéltár igazgatója, a műhelynapok szervezője lapunknak elmondta, különböző történelmi időszakokban már voltak próbálkozások hasonló monográfiák kiadására. Az 1896-os millenniumra jelent meg Szávai Gyulának Győr - Monográfia a város jelenkoráról a történelmi idők érintésével című műve.

 

 

A műhelynap résztvevői

 

1943-ban a Győri Szemle különszáma tisztelgett az előtt az évforduló előtt, hogy 1743-ban Mária Terézia Győrt szabad királyi városi rangra emelte. Később a város 700. évfordulójára jelent meg monográfia, amely azonban mára már elavult – idézte fel Bana József.

Az új monográfia sorozat nem csak a saját korunknak szól, hanem az utókor számára is hasznos olvasmány lesz. A tanulmánykötetek mellett egy „zanzásított” könyv is megjelenik, mely mindenki számára érthetően dolgozza fel a város történelmét.

 

Fekete Dávid alpolgármester köszöntője

 

A műhelynap hétfői megnyitóján a Kisfaludy Károly-könyvtárban Fekete Dávid alpolgármester köszöntötte a szakembereket és az érdeklődőket, hangsúlyozta egy olyan monográfia-sorozatot kívánnak elkészíteni, amely a 21. század szellemében dolgozza fel a város történetét a kezdetektől napjainkig.

 

Dr. Horváth Richárd: Győr a középkorban

 

Az eseményen izgalmas előadásokat hallhattak a jelenlévők városunk történelméből, többek mellett Hermann Róbert Győr hadtörténetéről az 1848-49-es szabadságharc idején, Fazekas István a város egyházi oktatásáról a 16-18. században, valamint Honvári János a 20. század első hatvan évéről, a gyáralapításokról beszélt.

 

Földvári Gabriella

fotó. Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×