Vásári „sajtos” perec

Vásári „sajtos” perec

Kicsit kemény, kicsit ropogós vásári pereceket kóstoltam eddig a sétáló utcákon, amit egy idő után már csak nézegettem. Itthon viszont elkészítettem és beleszerettem!

Nem gondoltam volna, hogy ennyire finom frissen a klasszikus perec. El sem tudom képzelni, hogy hány hetes, hónapos 1-1 árus portékája, hiszen még abban az állapotban is ehető, de hogy frissen sülten ez mennyire más, az egészen elképesztő! Egy fesztiválra készítettem először nagy mennyiségben, ahol a borunkat kóstoltattuk és csupán „Isten fizesse” szlogennel osztottuk mellé a perecet. Nem is kell mondanom, hogy egy óra alatt elfogyott az összes kosár tartalma, amibe olykor mi is besegítettünk. Ami viszont csalódást okozott nekem, hogy az bizony nem sajt a tetején, hanem egy lisztes, sós massza, de még így is finom. Nem tudom miért, de én sokáig éltem ebben a hitben hogy az egy speciális sajt rajta. Mutatom azonban a tökéletes praktikát, amivel isteni és gyorsan is készül egy adag. Ami biztos, hogy a sós öntet alatt lévő édeskés, belül puha és kívül ropogós perec marha jó!

 

Bevásárló lista:

250 g sima búzaliszt

150 ml 2,8% tej (+ 1 dl)

13 g friss élesztő

1 ek cukor

1 tk só

1 ek olaj

1kis csokor zöldfűszer (szárított is lehet)

+ 1 tojás a lekenéshez

Tetejére

4 ek liszt + víz

Főzéshez

1 ek szódabikarbóna

 

Elkészítés:

1. A lisztet egy nagy tálba szitálom az aprított zöldfűszerekkel, sóval és összekeverem egy spatulával. Kisebb mélyedést alakítok a közepére és belemorzsolom az élesztőt, cukrot, majd ráöntöm a langyos tejet.

2. Elkezdem gyúrni kézzel vagy dagasztógéppel és a megmaradt tejet odakészítve még adagolom hozzá, ha kemény maradt a tészta. Könnyű, nem ragadós tésztát kell kapnunk kb. 10 perc gyúrás után. Amennyiben még ezután száraz/kemény/darabos, vizet adok hozzá, de csak evőkanalanként.

3. Ekkor teszem fel forralni a 1,5 liter vizet a szódabikarbónával.

4. Elosztom a tésztát annyi felé, amennyi perecet szeretnék. Érdemes kimérni, hogy szép egyformák legyenek, nálam 1 db = kb. 5 dkg.

5. Kis sima golyókat formázok belőlük, letakarom és egyesével veszem elő pereceket hajtogatni belőlük. Kinyújtom 15 cm hosszúra, az egyik végét a tészta 2/3-hoz hajtom, a másik végét pedig a meglévő félkörünk aljához. Tulajdonképpen két félkört hajtogatok.

6. A forrásban lévő vízbe egy szűrőkanállal beleteszem egyesével a meghajtogatott pereceket, ahol az egyik oldalát is fél percig, majd megfordítom a kanállal, és a másik felét is fél percig főzöm. Ez a szuper praktika teszi a belsejét irgalmatlanul puhává.

7. Egy tepsire sütőpapírt készítek, a sütőt előmelegítem 220 fokra , a pereceket lekenem tojással és a forró sütőben 8 percig sütök egy adagot.

8. Fél időben azonban kiveszem őket és meglocsolom a sós mázzal, hogy rádermedjen.

Sós máz: 4 ek liszt és annyi víz, hogy joghurt állagot kapjunk.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×