Védett állatok testrészeiből gyújtottak máglyát

Védett állatok testrészeiből gyújtottak máglyát

Védett állatok feketekereskedelemben elkobzott testrészeit égették el nagy mennyiségben csütörtökön a mianmari fővárosban, Najpjidóban, hogy elrettentsenek a tiltott üzleteléstől.

Az eseményen 277 elefántagyar, 227 állatcsont, 1544 agancs, szarv vagy tülök, 45 különböző állatbőr, 45,5 kilogramm tobzoskapikkely vált a lángok martalékává.

Az égetést két nappal azután tartották, hogy egy természetvédelmi szervezet azt állította, a délkelet-ázsiai Mianmarból egyre több elefántcsontot csempésznek Kínába.

Kína, az elefántcsont első számú importőre az idei évvel betiltotta az elefántcsont határokon belüli kereskedelmét, amitől természetvédők azt remélték, hogy csökken az afrikai elefántpopulációkra nehezedő nyomás.

Csakhogy a Save The Elephants nevű szervezet keddi jelentése feltárta, a Kínába becsempészett elefántagyar nemcsak Afrikából származik, hanem Mianmarból is.

A mianmari hatóságok közlése szerint 2010-től napjainkig 108 elefántot öltek meg vadorzók a testrészekkel folytatott illegális kereskedelem céljára.

Az Elephant Family nevű, nagy-britanniai központú természetvédelmi szervezet szerint a vadorzást nemcsak az elefántagyar iránti (kínai) kereslet táplálja, hanem az elefántbőrből készült termékek iránti igény is.

A szervezet szerint a porrá őrölt elefántbőrt Kínában orvosságként árusítják gyomorbetegségekre, de készül nyaklánc, karperec és egyéb bizsu is az elefántbőrből.

A csütörtöki najpjidói "máglyán" legnagyobb mennyiségben elefántagyart semmisítettek meg, emellett sok szarvas- és antilopagancsot, tigriscsontot, medvebőrt és -epehólyagot.

 

MTI

Kép: Pexels

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×