Venézek kenyere

Venézek kenyere

Egy újabb kitekintést teszünk a nagyvilágba, ahol rengeteg jó receptre lelünk, és nem csupán megtaláljuk itthon is a hozzávalóit, de a magyar alapanyagokkal talán még finomabban sikerül!

 

Venezuela konyhájáról viszonylag keveset hallunk és olvasunk, pedig van egy-két sajátossága, ami nemes egyszerűséggel készül és még finom is. A leggyakrabban használt alapanyagaik: rizs, kukorica, zöldségek, bab és különböző húsfajták, különösen a sonkák. Éppen ilyen a ,,Pan de jamón”, ami sonkás kenyeret jelent. Egy nálunk is klasszikus, édeskés vajas kelt tészta, ami eredetileg csak sonkából készült 1905-ben. Szerencsére sok-sok újságíró dolgozik a világban, azok közül is egyre többen vagyunk mi, gasztroújságírók. Ennek köszönhető e kenyér receptjének feljegyzése is, amit Miro Popić talált meg és írt le. Popi szakmája során a gasztronómiára specializálódott és azt írta, hogy egy jól ismert péktől eredeztethető a péksütemény, aki Venezuela fővárosában, Caracasban találta ki a sonkával feltekert kenyeret. Akkor még kissé keményebb volt, minden bizonnyal vaj nélkül készült és csupán sonkával töltötték. Azért is írom, hogy „csupán”, mert azóta az egyik legnépszerűbb tradicionális finomsággá vált az országban. Többnyire karácsonykor sütik nemcsak Venezuelában, hanem Madeirán is, és a legtöbb családnál már minden ünnepen megtalálható az asztalon. Nem is nagyon tudják ezt a fogást elképzelni gyümölcsös vörösbor nélkül, amit mellé kortyolnak vagy kifejezetten ezt a kalácsot sütik borozásokhoz. Mindenestre azt gondolom, minden magyar asztalon megállja a helyét, hiszen nem túl idegen az ízvilága, de különleges hozzávalói megfűszerezik az első és az utolsó harapást is belőle.

 

Bevásárlólista

500 g finomliszt (kenyérliszt)

200 ml tej (2,8%)

50 g margarin

50 g cukor

1 kk. só

5 g szárított élesztő

2 db tojás

 

Töltelék

200 g vékonyra szeletelt sonka

100 g vékonyra szeletelt bacon

50 g mazsola

100 g zöld olívabogyó (magozott)

+1 tojás a lekenéshez

 

Elkészítés

1. A tésztához egy nagy tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot, a tejet, az élesztőt, a tojásokat és elkezdem gyúrni.

2. Pár perc után hozzáadom a sót és az olvasztott margarint is. Kézzel még 10 percig gyúrom, amíg szép sima nem lesz és egynemű. Egy órán át, letakarva, meleg helyen kelesztem.

3. Amikor a duplájára nőtt, vékony, téglalap alakú formára nyújtom, kirakom széltől szélig a sonkákkal, a mazsolával megszórom mindenhol, az olívákból pedig két sort rakok ki: egyet az elejére, egyet a közepére.

4. Feltekerem, és a végén pici vízzel kenem meg a szélét, majd a két végét is, és teljesen összecsípem, hogy ne jöjjön ki a töltelék. Villával sűrűn megszúrogatom, hagyom újra egy órát pihenni. Miután letelt az idő, lekenem a felvert tojással, amihez gyakran egy kk. cukrot is kevernek, majd beteszem az előmelegített sütőbe.

5. A sütőt a második kelesztés alatt 180 fokra melegítem és a kalácsot 40 percig sütöm benne.

 

Tipp: A tésztából érdemes egy kis gombócot félretenni és abból egy fonást készíteni a kalácsra, amivel együtt kelesztjük.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×