Vészhelyzet nincs, de „helyzet” van

Vészhelyzet nincs, de „helyzet” van

Elővigyázatosságból, a betegek biztonsága érdekében, 27 vérnyomáscsökkentő szer forgalmazását átmenetileg felfüggesztette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Mi áll a rengeteg beteget érintő döntés mögött, van-e vészhelyzet, és mi a teendőnk? Ennek jártunk utána.

Győrben sokan a patikában szerettek volna más gyógyszert kapni az orvos által korábban felírt, azóta felfüggesztett, valsartan tartalmú tabletták helyett. Ha azonban az orvos a recepten feltüntette, hogy a szer nem helyettesíthető, akkor a patikus ezt a döntést nem bírálhatja felül. A háziorvosi rendelők forgalma is megnőtt. A doktorok egy része már szabadságát tölti, aki dolgozik, az többnyire két praxist visz, így aztán jelentősen megnőhet a várakozási idő. Az új vényfelírás egyébként néhány percbe kerül, folyamatosan kezelt betegeknél ehhez vizsgálatokra sincs szükség. A betegek másik része a kórház szakrendeléseire megy, a kardiológia az ambulancián fogadja őket.

Vészhelyzet van? – kérdeztük dr. Dézsi Csaba András professzort, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályának vezetőjét. Vészhelyzet nincs, de „helyzet” van, amelyben nem pánikolni, hanem cselekedni kell, válaszolta.

Azzal a professzor is egyetért, hogy szerencsétlen időpontban, pénteki napon jelent meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet rövid közleménye. A hét végén nem tudtak orvosukhoz fordulni az érintett betegek. A gyógyszerészeti intézet az amúgy szűkszavú közleményben kiemelte ugyan, hogy „azok a betegek, akik a felfüggesztéssel érintett gyógyszerek valamelyikét szedik, továbbra is folytathatják a terápiát”, de ettől aztán mindenki végképp elbizonytalanodott.
(Igen, ez kicsit olyan, mintha bejelentenék: egy bizonyos típusú ejtőernyő forgalmazását elővigyázatosságból felfüggesztették, de akinek már van ilyen, az nyugodtan ugorjon le vele, érzékeltette a bizonytalanságot dr. Dézsi Csaba András.)

Hogy is van ez? A betegek biztonsága érdekében feltételezett minőségi hiba miatt függesztik fel 27 gyógyszer forgalmazását, de akinek ilyen tablettája van, az nyugodtan beszedheti? Hány tablettát, milyen hosszú időn át? S mi a baj a hatóanyaggal? Nem hat? Nem az előírt mértékben hat? Hat, de valamivel szennyezett?

Orvosokat kérdeztünk meg, közülük egyikük sem kapott hivatalos tájékoztatást arról, mit takar a „feltételezett minőségi hiba”. Az nyilvánvalónak látszik, hogy a valsartan nevű hatóanyagról van szó, s feltételezhetően közös ok állhat a háttérben. Bővebbet azonban ők sem tudtak.

„Megnyugtatásul azt tudom mondani, okkal bízhatunk a hatóságban, s ez a példa is azt bizonyítja, nem valamiféle gyógyszerlobbi irányítja a gyógyszerek engedélyezését, felírását, s Magyarországon kiváló a minőségi ellenőrzés” – hangsúlyozta a kardiológus professzor.

Van-e forgalomban olyan helyettesítő szer, mellyel ugyanaz a hatás elérhető, mint a valsartannal? – kérdeztük a professzort, aki megnyugtató választ adott.

Természetesen van. A felfüggesztett gyógyszerek egy része nemcsak valsartant tartalmaz, hanem hidroklorotiazid (HCT) nevű vízhajtót is. A varsaltan a perindopril, a HCT pedig az indapamid hatóanyagokkal helyettesíthető. Akinél ingerköhögés miatt szükséges, telmisartan hatóanyagú gyógyszert írunk fel.

Dézsi professzor külön kiemelte: senki ne hagyja abba a neki felírt vérnyomáscsökkentő szerek használatát, hiszen kezelés nélkül fennáll az agyvérzés veszélye.

 

 

Szerző: Hajba Ferenc

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×