Vigyázz! Csalók küldhetnek üzenetet!

Vigyázz! Csalók küldhetnek üzenetet!

Nem újkeletű már az a csalási módszer, amivel egyelőre ismeretlen személy vagy személyek próbálkoznak: adóvisszatérítésre hivatkozva kérnek adatokat.

 

Jelzés érkezett szerkesztőségünkhöz, hogy már a Facebookon terjednek azok a megosztások, amelyek az említett SMS-ről szólnak, s sajnos volt akiket sikerült megkárosítani.

Az üzenet egy magyar telefonszámról érkezik, amelyben adóbevételi értesítésről írnak. Majd a visszatérítéshez egy linket is feltüntetnek. Aki rákattint, attól a bankkártyájára vonatkozó adatokat kérnek. A csaló vagy csalók innentől már zöld utat kapnak a próbálkozásra: internetes vásárlásokat hajtanak végre, hol banki elutasítással, hol sikeres művelettel.

Egy győri fiatalembert az elmúlt éjszakán közel 100 ezer forint összeggel károsítottak meg. Az érintett a Győri Rendőrkapitányságon feljelentést tett. A rendőrség sajtóügyeletét is megkerestük az esettel kapcsolatban, későbbre ígértek tájékoztatást.

A Nemzeti-Adó és Vámhivatal sajtóosztályához eljuttatott kérdéseinkre válaszként érkezett, hogy tudnak a jelenségről, éppen ezért folyamatosan tájékoztatják a hozzájuk fordulókat. „Közleményünkben – ami az SMS üzenetekre is érvényes – felhívjuk a figyelmet egyebek mellett arra, hogy a NAV bankkártya-adatokat ilyen formában nem kér az adózóktól.”

Mi is kiemelnénk a következőket:

A NAV soha nem kér e-mailen/SMS-ben bankszámlára vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.

A hivatal honlapja a www.nav.gov.hu címen található. Az internetes cím ellenőrzésével nagy bizonyossággal kiszűrhetőek a hamis – vélhetően csalók által üzemeltetett, adathalász – honlapok.

Győr+

Fotók forrása: Facebook

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×