Vihar utáni csend

Vihar utáni csend

Tullner Jób atya, a Pinnyédi Meteorológiai Állomás vezetője szerint szerdáig szeles időnk lesz, de aztán előbújik a felhők közül a nap.

A hétfői viharos kezdést követően úgy tűnik, hogy fokozatosan megnyugszik az idő, s a hétvégére már egy elő- Sándor, József, Benedekben is részesülhetünk. Kedden a hétfőn átvonult hidegfront mögött már szárazabb levegő érkezik hazánk fölé, kimondottan tetőtesztelő északnyugati széllel. A felhőátvonulásokat futó záporok, hózáporok kísérhetik, de aki még valaha össze szeretné csukni az esernyőjét, jobban teszi, ha nem nyitja ki.

Még szerdán is sok lesz felettünk a felhő, a szél azonban jelentősen mérséklődik, futó zápor, hózápor még lehet. Csütörtöktől aztán egy igen stabil magas nyomású képződmény helyeződik fölénk, mely tartós 1030 hPa nyomást biztosítva hétfőig egész biztosan vendégünk lesz. A szél szinte teljesen elül, hajnalban képződhet pára vagy köd. A délelőtt folyamán azonban ezek hamar feloszlanak, s péntektől egy ferde tengelyű, nyújtott ómega belsejében szinte zavartalan lesz a napsütés. A hajnali órákban lehetnek gyenge fagyok, de napközben +10°C körüli értékek várhatók.

 

Nagytérségi helyzet

2. ábra forrása: www.sat24.com

Az 1020 hPa-os izobár-vonal egész múlt héten zárva tartotta a sorompót a ciklonok előtt. S míg ezek tőlünk északra páros táncot is lejtettek, addig mi a hűs, párás reggelek után élvezhettük a kicsit fátyolos, de már erőre kapó napsütést. Ebbe az idilli képbe robbant a hétfői betolakodó, nem átalkodva egészen a Balti-tenger déli régiójáig leereszkedni, s a közép-európai izobárokat is besűríteni.

3. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

Kedden valószínű kitombolja magát, a 2. ábrán látható, hogy mi vár még ránk, majd átadja helyét a kontinens fölé lopakodó Azori-anticiklonnak. A lopakodás annyira jól fog sikerülni, hogy a jövő hét elejéig biztosan vendégünk lesz, tartós 1030-1040 hPa nyomást helyezve ránk, nem győzünk majd görnyedni alatta. Viszont jó eséllyel, napközben, a hét második felében hétágra fog sütni a nap.

4. ábra forrása: sat24.com

A 3. ábra csütörtöki előrejelzésén az anticiklon centruma Németország felett van, s ha elfelejtjük becsukni a szemünket, akkor még azt is láthatjuk, hogy Las Palmasban, a Kanári-szigeteken aznap +25°C lesz. Erre még gondolni is „szörnyű”. A 4. ábra azt a ferde tengelyű ómegát mutatja, melynek centrumában Magyarországon is tombolni fog a napsütés. Hogy mikor fog még visszatérni a tél? Később.

 

Tullner Jób atya amatőr meteorológus

nyitókép: pixabay

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×