Virágzik a belváros, automata öntözőrendszer csepegteti a vizet

Virágzik a belváros, automata öntözőrendszer csepegteti a vizet

Automata rendszerrel öntözött, ládákba ültetett virágok díszítik a Szent István út mellett futó járdaszakaszt. A belvárosba a mélygarázs, s a talaj alatt elhelyezett közművek miatt fákat telepíteni nem lehet, a dézsás megoldással azonban télen-nyáron életképes virágok találhatnak otthonra a város centrumában.

Negyvenegy új ládát (speciális dézsát) helyez ki a Győr-Szol Zrt. a Szent István út melletti járdaszakaszokra. Első ütemben az Aradi vértanúk útjának a sarkától a Baross útig kialakított járdára kerültek ki a virágosládák. A továbbiakban a Jókai utca és az Aradi vértanúk útja közötti szakaszra tizenkét, a Teleki László utca és a Lukács Sándor utca közé hét, a Lukács utca és a Gárdonyi Géza közötti szakaszra hat láda kerül.

 

 

Dr. Fekete Dávid alpolgármester, a belváros önkormányzati képviselője a virágosítás sajtóbemutatóján visszaidézte, hogy évről évre nő a zöldterület Győrött. Öt évvel ezelőtt fásítási programba fogtak, több ezer fát ültettek el. A belvárosban, annak talajszerkezete miatt nehezebb zöld növényeket és virágokat kiültetni. Az itt lakók azonban kezdeményezték, hogy valamilyen módon virágok díszítsék a belvárost is. Ezért döntött úgy a város: a Győr-Szol Zrt. olyan ládákat alakít ki, melyek illenek a városképbe. A ládákba töltött földekbe virágokat ültetnek, melyeket egy mini, automata öntözőrendszer táplál vízzel. Ezzel a megoldással egyébként másutt, a körforgalmakban is gazdaságosabbá és hatékonyabbá válik a zöldterületek fenntartása.

 

Radnóti Ákos, dr. Fekete Dávid alpolgármesterek és Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. vállalati kommunikációs csoportvezetője

 

Radnóti Ákos, a városüzemeltetésért is felelős alpolgármester ezt kiegészítette azzal: a vízellátás megteremtéséhez a járda burkolata alá a szakemberek gerincvezetéket telepítettek, melyhez minden láda csatlakozni tud. A csepegtetős rendszer tesztjét most kezdték el, az öntözésre valószínűleg a hajnali órákban kerül sor, a csepegtetés hangja egyáltalán nem zavarja az ott lakókat. Nemcsak ládákba ültetett virágok teszik zöldebbé a kormányhivatal előtti területet, hanem az ott található gyepet is felújítják és rendszeresen öntözik majd. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra: kamerák figyelik a virágosított területeket, hogy a rongálóktól megóvják a kitelepített növényeket.

 

 

A ládákba fagytűrő virágokat ültetünk, melyeket télen is a szabadban lehet hagyni – mondta el Ács Szilárd, a Győr-Szol köztisztasági üzemvezetője.

Az elmúlt években új, az eddigieknél változatosabb növényvilág került a Szent István út autós forgalomelválasztó sávjába is – tette hozzá Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol vállalati kommunikációs csoportvezetője.

 

Szerző: Hajba Ferenc
Fotó:Raczenböck Aliz / MekliZ Fotóstúdió

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×