Virtuális holtverseny alakult ki Obama és Romney között

Nagyon szoros az elnökségért folytatott verseny a Fehér Ház jelenlegi lakója, Barack Obama és valószínű republikánus kihívója, Mitt Romney között, mert egyikük sem rendelkezik meggyőző fölénnyel a választások első számú kulcsproblémája, a gazdaság ügyében - derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC International közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

Ha ma lennének a választások, a jogosultak 49 százaléka Obamára, 46 százaléka pedig Romney-ra adná le a szavazatát, de a kimutatott különbség belül van a statisztikai hibahatáron (Barack Obama az áprilisban elkészített, hasonló közvélemény-kutatás szerint még 9 százalékkal vezetett.) A felmérés szerint az elnök táborának aktivitása magasabb, mint az ellenjelölté.

Arra a kérdésre, hogy vajon melyik jelölt érthet jobban a gazdaság működéséhez, a válaszadók egyformán 45-45 százalék arányban szavaztak bizalmat a két politikusnak. Ötből egy válaszadó szerint ugyanakkor egyik rivális sem képes fellendíteni a gazdaságot. Ugyanennyien vélekedtek úgy: az ország helyzete attól függetlenül áll majd helyre, hogy ki nyeri meg a választást.

A felmérést még a pénteki bejelentés előtt végezték el, miszerint az amerikai munkanélküliségi ráta ismét 8,2 százalékra nőtt, mert májusban csak 69 ezer új munkahely jött létre.

A megkérdezettek 52 százaléka szerint a választások legfőbb témája a gazdaság állapota, az államháztartási hiány kérdése messze leszakadva, 18 százalékkal áll a második helyen.

Az Obama-stáb az elmúlt hetekben hevesen támadta Romney-nak az általa társalapított és vezetett Bain Capital pénzügyi befektetőnél végzett tevékenysége miatt. A stratégia, úgy tűnik, nem volt hatástalan: miközben az amerikaiak 50 százaléka gondolja úgy, hogy a republikánus politikus a Bainnél szerzett tapasztalata révén képes lesz majd csökkenteni a munkanélküliséget, ha megválasztják, 45 százaléknak ezzel ellentétes a véleménye.

A független választók támogatásáért folytatott küzdelemben a felmérés szerint Romney 51:39 százalék arányban mozog. Az elnök munkájáról 52 százalék van jó, 47 százalék pedig rossz véleménnyel.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×