Vissza a lovagkorba!

Vissza a lovagkorba!

Nyáron ismét időutazást tehetünk a középkorba, június 28-30. között ugyanis lovagi tornákat láthatunk, lovagi táborban járhatunk, megismerkedhetünk a középkori mesterségekkel a Szent László Napokon, de egy látványos lovas színházi show keretében a lovagkirály élete is megelevenedik.

A Szent László tisztelete előtt adózó hétvége már június 27-én, csütörtökön, vagyis László napon megkezdődik, de ekkor még nem a fesztiváli programoké, hanem a szakrális és önkormányzati eseményeké a főszerep. A hagyományokhoz hűen az önkormányzat díszközgyűlésen adja át a Szent László-díjakat, majd a Szent László szobor megkoszorúzása következik. A Bazilikában ünnepi szentmisét tartanak, ezt követi a körmenet a Szent László hermával a belváros utcáin – ismertette dr. Fekete Dávid alpolgármester a programokat, majd jelezte az ezt követő három nap a családoké. Péntektől ugyanis kezdetét veszi az időutazás. Visszatérünk a lovagkorba, hogy igazi bajvívást, kopjatörést, lovagi tornát láthassunk, miközben a középkori táborok hangulata is megelevenedik a vásárosokkal, sátrakkal, állatokkal.

 

 

„Az idei fesztiválra több újdonsággal is készülünk, kedvezve a kisgyermekes családoknak, akik eddig is a programok törzsközönsége voltak” – mondta el Tóthné dr. Kardos Krisztina a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója. Hozzátette, ilyen például a nyitónapi közösségi jurtaépítés, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Az együtt felépített hat méter átmérőjű sátor a fesztivál ideje alatt élő történelemórák otthona lesz. Szintén újdonság a nyolcállomásos térképes játék, amelyen a lovaglástól az ostorpattogtatásig igazi korhű próbákat állhatnak ki a gyerekek. Az idén már másodízben hirdetik meg a rajzpályázatot, amire a szervezők várják a műveket.

 

 

A Szent László Napok hangulatát a résztvevő háromszáz hagyományőrző teszi igazán korhűvé, akik ezúttal is látványos felvonulással érkeznek meg a fő helyszínre, az Aranypartra. A segítségükkel itt kóstolhatunk bele a középkorba, ismerkedhetünk meg a lovagi élettel. A rendezvény egyik csúcspontjaként elevenedik meg Szent László élete egy látványos lovas színházi show keretében. „Művészettel, látvánnyal, akcióval készülünk” – jelezte Tóth Szilárd, a Győri Ördöglovasok vezetője. Mint mondta, a közelmúltbeli gyirmóti lovas színházi előadással magasra tették a mércét, és jelentősen megnőtt a műfaj iránti érdeklődés. Hozzátette, Szent László igazi férfi volt, aki elől ment a csatában, és kifejezetten sértésnek élte meg, ha az ellenfél figyelembe vette, hogy egy királlyal áll szemben. Ezt a rendíthetetlenséget tükrözi majd az előadás.

 

 

„Az eddigieknél is nagyobb táborral találkozhatnak a kilátogatók, rengeteg korabeli játékkal, kézművessel, foglalkozással, és persze középkori történetekkel, mesékkel” – vezette fel Illyés-Ser Gergely a Szent László Haditorna Egyesület képviseletében a hétvégét, aki egy rövid mese formájában ízelítőt is adott a sajtótájékoztató résztvevőinek. Végezetül elmondta, aki kilátogat, nem fog csalódni, mert rengeteg élménnyel és történelmi ismerettel gazdagodik majd. További információk a mufegyor.hu és a hellogyor.hu oldalakon.

 

Szerző: Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Megelevenedik Szent László élete
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×