Gyirmóton a gyurgyalagok

Gyirmóton a gyurgyalagok

Májusban érkezik, mindössze bő három hónapot tölt nálunk a színpompás gyurgyalag, ám ezen a rövid időszakon múlhat állományának fennmaradása.

Megérkeztek a gyurgyalagok Gyirmótra, olvasónk küldte róluk a csodás fotókat. A gyurgyalagok védett madarak, s méhészmadárnak, vagy piripiónak is hívják, Európába májusban érkezik meg. A Magyar Madártani és Természetvédelmi

 

1979-ben és 2013-ban is az „Év madarává” választotta meg. Főként a nyílt területeket kedveli néhány elszórtan álló fával és bokrokkal. Folyók, tavak meredek oldalában fészkel, a szomszédok egymáshoz közel építik ki alagútjukat, bennük a költőüreggel. A költőidő májusban kezdődik és júliusig tart. A fiókákat a szülők 20-30 napig etetik a fészekben, majd egy darabig még a kirepülés után is. Csodaszép, tarka madár, hasa és mellrésze kékeszöld, dolmánya, feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Szemsávja és torokszalagja fekete. Fekete csőre hosszú, hegyes és enyhén hajlított.

 

 

Különféle repülő rovarokkal táplálkoznak, többnyire kisebb-nagyobb szitakötőket, lepkéket és sáskákat fogyasztanak. Nevükből adódik, hogy a darazsakat és méheket is elfogyasztják, valamennyire ellenállóak a szúrásukra, de mielőtt lenyelik őket kitépik a fullánkjukat és a méregmirigyüket.

Magyarországon 1982 óta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A Vörös Könyvben mint aktuálisan veszélyeztetett faj nem szerepel.

 

 

Forrás: Wikipedia

fotó: Beledi Márta

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×