ZEB-robottal a biztonságos közlekedésért

ZEB-robottal a biztonságos közlekedésért

"ZEB-robotra vigyázz" elnevezéssel prevenciós, figyelemfelhívó kampányt szervez a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottsága.

A kampány nyitó programját április hétfőn délelőtt tartották Győrben. A programon bemutatkozott ZEB robot, aki egy figyelemfelhívó zászlóval a kezében, a gyalogosok biztonságos átkelésére vonatkozó tanácsokkal segítette a megjelentek átjutását a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. ZEB robot nemcsak a gyalogosok, hanem és a gépkocsivezetők részére is adott olyan hasznos tanácsokat, amelyek a biztonságos közlekedést segítették.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság gyalogos közlekedésre vonatkozó tanácsai:

A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.

Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.

 

 

A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti!

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

 

forrás/fotó:police.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×