Zebra terv, a gyalogosok védelméért

Zebra terv, a gyalogosok védelméért

A gyalogosok védelmére hirdetett meg országos akciót a rendőrség, amely a Zebra terv nevet kapta, és a héten, keddtől péntekig zajlik. Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el, ebből 150 ember életét már nem sikerül megmenteni.

 

Az országos akcióhoz – amely május 14–17. között zajlik – természetesen Győr is csatlakozott, így a városban kiemelt rendőri jelenlétre számíthatunk a gyalogos-átkelőhelyek környékén. A közlekedés legvédtelenebb szereplői a gyalogosok, akik maguk is sokat tehetnek azért, hogy épségben hazaérjenek.

– A közlekedési kultúra sokkal fontosabb, mint a szabályok betű szerinti ismerete – kezdte Perjámosy István rendőr alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – Ez pedig igaz a gyalogosokra és a járművezetőkre is. Oda kell figyelniük egymásra a közlekedésben résztvevőknek! Sőt, az időjárást, az esetleges utcai munkálatokat is figyelembe kell venni mindenkinek. A sofőrök részéről fontos, hogy a gyalogos-átkelőhelyeket úgy közelítsék meg, hogy a gyalogos az elsőbbségi jogával élni tudjon.

 

 

A Zebra akcióban a figyelem most tehát a gyalogosokra és a kerékpárosokra irányul, hiszen ők a legvédtelenebb résztvevői a közlekedésnek. Átlagosan évi 2500 baleset történik, amely a gyalogosokat érinti, és jelentős százalékban az okozói is ők maguk. Kell tehát a prevenció, mert ahogy a közlekedési szakember elmondta: megyénkben ebben az évben már több ember halt meg olyan balesetben, amelyet gyalogosként szenvedtek el.

– A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket feltérképezzük, és a különösen nagy forgalmú területeken lévőket, vagy veszélyesnek minősítetteket nagyobb figyelemmel ellenőrizzük – folytatta az alezredes. – A Zebra Akció keretében szórólapokat osztogatunk, beszélgetünk a gyalogosokkal, meghallgatjuk az észrevételeiket. Természetesen a járművezetőknek a figyelmét is felhívjuk a szabályok betartására. Ha pedig olyan kirívó szabálysértést észlelünk, akkor a szankciók kiszabását senki sem kerülheti el, most sem! – zárta Perjámosy István rendőr alezredes.

 

 

A közlekedésben résztvevőknek érdemes tehát megfontolni az alábbi tanácsokat:

– Ha van a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely ott haladjanak át a gyalogosok!

– Mielőtt az úttestre lépnek, győződjenek meg róla, hogy az áthaladásuk biztonságos lesz-e!

– Határozottan viselkedjenek a gyalogos-átkelőhelynél, teketóriázással ne zavarják meg a vezetőket!

– A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a zebrák környékét, és próbáljanak szemkontaktust felvenni a gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

– A gyalogos-átkelőhely megközelítésekor és az átkelés során se használják mobiltelefonjaikat! Az ilyenkor írt vagy olvasott üzenetek, az internet böngészése elvonja a figyelmet!

– Ha zenét hallgatnak, tegyék ezt olyan hangerőn, amely nem zárja ki a külvilág zaját, így hallhatják pl. az esetlegesen arra haladó, megkülönböztető jelzést használó járművet!

– Takarásból mindig fokozott figyelemmel lépjenek ki, különösen igaz ez az autóbuszöblökre!

– Ha járművezetők, mindig fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyet, figyelve az autó esetleges holttereire!

 

Havassy Anna Katalin

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×