Zöld burger

Zöld burger

Nekem tulajdonképpen mindegy, hogy miből van egy burger, csak friss alapanyag és sok íz kerüljön a buci közé. Ez a burger megfelel mindkét elvárásnak és ajánlom a húsevőknek is!

Hatalmas kosárnyi gomba ült a polcokon a boltban, de a kedvenceimet már végigfőztem belőle, ahogy azt olvashattátok is az elmúlt cikkekben. Gondolkodtam, hogy mit is készíthetnék az egyébként imádott gombás tojáson kívül. Ekkor ugrott be, hogy kevés munkával, nagy adagban egy zöldség fasírt minden igényt kielégít. Nem sül sokáig, nem kell hozzá bő olaj, bármilyen zöldséget belerakhatok, amiből 1-2 szem van a hűtőben is, és nem utolsó sorban: van egy csinos késes robotgépem, amiben az egészet 1 perc alatt összeállítom. Ez utóbbit azért nem teljesen tartottam be, mert van pár praktika a zöldség fasírtjaimhoz, amit, ha van időm, megteszek.

Megpirítom a darált répát, a hagymát előtte. Amennyiben viszont nincs kedved ehhez, elhagyhatod és mehet minden a gépbe, vagy ha nincs robotgéped, akkor reszelj le mindent, hiszen ugyanaz az eredmény születik belőle. Minden étkezésnek is és variációban is megfelel ez a fasírt, mert ettük már friss spenót főzelékkel, rizzsel, zöld salátával és most burgerben, amit elpakolhatok és vihetem az útra is, ha sűrű nap vár rám.

 

 

Bevásárló lista (12 db fasírthoz):

Zöldség fasírt

250 g gomba (csiperke)

200 g csicseriborsó (főtt)

200 g sárgarépa

1 közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 db tojás

2 púpozott ek rozsliszt (bármilyen liszt megfelelő)

1 kk őrölt bors

2 kk só

Sütéshez 150 ml olívaolaj

Feltétek

1 db avokadó

1 db paradicsom

friss petrezselyem

magvas mustár

sajt

tojás

tönköly zsömlék

 

 

Elkészítés

1. Késes aprítógépben apróra vágom a hagymát, amit megdinsztelek 2 ek olajon, majd hozzáadom a darált répát és azt is megpirítom az olajon 4-5 perc alatt.

2. A pirított zöldségeket egy nagy tálba öntöm és hozzáadom a hámozott, darált gombát, a darált csicseriborsót, ami szinte már humusz. Sózom, borsozom, elkeverem a tojással, liszttel, zúzott fokhagymával és kezdem is a sütést.

3. Egy nagy serpenyőben 4-5 ek olajon sütöm a korongokat. Én egyszerre 4-5 darabot sütöttem, kb. zsemle méretűeket és egy fasírt az 3 evőkanálnyi masszából állt. Ezt nem lehet kézzel formázni, ha csak nem zsemlemorzsát adsz hozzá és abba is forgatod bele, de úgy nem érezni annyira a sok ízes zöldséget majd.

4. A tojásokra van egy praktikám, amihez már megsült fasírtok serpenyőjét használtam: befőttes üvegek tetejét kiolajozok, ezekbe ütöm bele a tojásokat és megsózom. Beleteszem a serpenyőbe őket a tetővel együtt és lefedem. Közepes lángon 3 perc alatt megsülnek és pont akkora formájúak, mint a pogácsák, nem folynak szét. A kiszedésnél óvatosak legyünk, késsel vágtam körbe, majd kanállal alányúltam, így vettem ki a tetőkből a tojásokat.

5. A zsömléket kettévágom, megpirítom serpenyőben mind a négy felüket. Megkenem bármilyen szósszal, sajtkrémmel, amit a hűtőben finomnak találok és rétegezem: buci, szósz, sajt, fasírt, friss zöld, tojás, avokádó és szósz.

6. Sült zeller tökéletes mellé, esetleg coleslaw saláta, de számtalan verzió van, amitől isteni a burger, csak a húspogácsára kell odafigyelni, hogy igazán ízes és szaftos legyen.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×