Zöldség zöldség hátán

Zöldség zöldség hátán

Gyorsan, egyszerűen, a különleges hozzávalókból mégis igazi ínyencségeket készíthetünk, ha egészséges finomságokra vágyunk. A Távol-Keletről tekercseket, a spájzból nassolnivalót ajánl Nagy Eszter Creative Chef.

Távol-keleti tekercs

Hozzávalók:

1 csomag algalap

1 csomag üvegtészta

15 dkg rák

15 dkg retek

20 dkg répa

1 csokor metélőhagyma

1 csokor koriander

kevés bazsalikom

A szószhoz:

2 ek. mogyoróvaj

2 ek. fehérborecet

1 ek. szójaszósz

6 ek. olívaolaj

A tésztát kifőzzük, majd langyosra hűtjük. A rákokat oldalanként körülbelül fél-fél percig sütjük, majd szintén hűlni hagyjuk.

A répát julienre (zsülienre=gyufaszálszerűre), a retket apróra vágjuk, majd a metélőhagymát is finomra aprítjuk.

Egy algalapra kevés tésztát helyezünk, majd teszünk rá az összes előkészített hozzávalóból, és mielőtt feltekerjük, még megszórjuk friss korianderrel, bazsalikommal, és azután szorosan feltekerjük. Felvágás előtt legalább 5-10 percig pihentetjük, így az algalap megszívja magát és könnyebb lesz vele dolgozni.

A mogyoróvajat az ecettel, a szójaszósszal és az olajjal elkeverjük és a tekercseket ezzel kínáljuk.

 

Zöldségchips

Szinte minden zöldségből lehet ízletes chipset készíteni, és úgy vélem, lehet egészségesen is nassolni.

A következőket ajánlom:

édesburgonya

paszternák

csicsóka

 

6 dl olaj

Szabályok:

A zöldségeket meghámozzuk és szigorúan csak a hámozóval szeleteljük, hogy szép vékonyak legyenek.

Az olajat felhevítjük.

Az olajba mindig csak egy maréknyi zöldséget teszünk, amit azonnal meg is keverünk.

A zöldséget fél percig forró olajban sütjük, majd a hőmérsékletet visszavesszük közepesre, és a zöldséget szinte kiszárítjuk az olajban. (Ha így teszünk, tökéletesen ropogós lesz a chips, anélkül, hogy megbarnulna, megkeseredne.)

A zöldségeket akkor vesszük ki, amikor az olaj már nem sistereg, nem gőzölög.

A zöldségeket papírra szedjük, és azonnal megsózzuk.

Ha kihűlt és még nem teljesen ropogós, nem törik, akkor betesszük 90 fokra a sütőbe száradni.

Fotó: Marcali Gábor

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×