Zsenge tökfőzelék

Zsenge tökfőzelék

Babér, citrom méz és a zsenge tök, semmi más nem kell a boldogsághoz egy nyári napon. Ja, de! – egy szelet fűszeres fasírt, az azért jót tesz vele!

Minden alkalommal kíváncsian figyelem, hogy a nagymamák hogyan készítik a főzelékeket. Sokkal egyszerűbben, szerintük gazdaságosabban, de talán nem is kell az a sok lisztes-tejfölös habarás, mert sokan pont ezek miatt nem szeretjük a főzelékeket. Megfigyeléseim alapján, a titok minden esetben az volt, hogy az alapanyag egyharmadát pépesítették, így sűrűsítettek. Nem mondom, hogy botmixerrel, de mi most már bátran használjuk ezt. A zöldborsót, aminek a héját is kifőzték, a tököt, a krumplit, de mégis a java része darabos volt. Ezt egy pici keményítővel vagy most már rizsliszttel szoktam besűrűsíteni. Véleményem szerint egyik kor gasztronómiája sem jobb a másikénál, hiszen a legjobb eredmények akkor születnek, ha ötvözzük az eddigi hasznos tudást régről és a mai technológiából egyaránt. A sűrítés másik részét ugyanis a mai eszközökkel jóval egyszerűbb: amennyiben nincs vagy túl drága a kölesliszt, rizsliszt, mandulaliszt, akkor szerezzünk be egy kávédarálót és gyártsuk otthon. Ezt később palacsintába, főzelékekbe, panírozáshoz is használhatjuk bátran. Tehát, így tudunk rácáfolni a régi és mai konyha elmarasztalására, ha mindkettőből a legjobb módszereket tartjuk meg magunknak.

 

Bevásárlólista:

Tökfőzelék:

1 kg főzőtök

1 ek friss kapor

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

4 babérlevél

fél citrom leve

1 ek méz

2 kk só

1 tojás sárgája

4-5 szem bors

Fasírt:

500 g darált sertéshús

100 ml habtejszín

2 kk só

1 db tojás

1 kk majoránna

1 kk őrölt kömény

fél kk őrölt bors

2 kk őrölt pirospaprika

1 gerezd reszelt fokhagyma

 

 

Elkészítés:

1. A tököt egy tök gyalun lereszelem, amennyiben nincs, szeletekre, majd vékony hasábokra vágom, mint a sült krumplit. Besózom 1 kk sóval, hagyom állni, addig elkészítem a főzelék alapját.

2. Egy kisebb fej vöröshagymát felkockázok, megdinsztelem 2ek zsiradékon, vagy olajon, majd ekkor hozzáadom a fűszereket, hogy az olajban kioldódjanak az ízei, legvégén jöhet a zúzott fokhagyma és az aprított kapor. A tököt kézzel felmarkolom, a levét a tálba hagyva és a hagymához adom. Átkeverem, lefedem és 10 percig közepes lángon főzöm.

3. A fazékból a tök egyharmadát kiveszem, hozzáadok 2 ek tejfölt, citromot, mézet és egy db tojássárgáját a krémessége érdekében. Botmixerrel összeturmixolom szép krémesre és visszaöntöm a többi tökhöz. Amennyiben felforrt és sűrűnek találom, nem öntöm ki a tök előzőleg kifacsart levét, hanem abból adok hozzá, hígítom, de mi sűrűn szeretjük és nincs erre szükség.

4. A fasírt minden hozzávalóját egy tálba összegyúrom, hagyom összeérni 15 percig. Kenyérformába töltöm, elsimítom és 200 fokos, előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Kicsit pihentetem, ezután szeletelem.

Tipp: Mivel a főzeléket tojással sűrűsítem, nem forralom és nem túl forró tökhöz adom, hogy ne kapja össze a részecskéket. Folyamatos kevergetés mellett egyszerűen csak besűrűsödik.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×