Nem csupán a melankólia tökéletes ellenszere, de fiatalít, szépíti a bőrt, fogfájásra és afrodiziákumként is használták. Próbáljuk ki, ránk melyik esetben hat!
Nem kockáztatva, bármelyik jótékony hatása mellett én bizony főztem belőle egy ízes krémlevest, hogy az éhségemet mindenképpen csillapítsa. Nem tudom, hogy mennyire változik majd meg tőle a hőérzetünk, de mindenképpen jó nyári fogás egy pirítóssal. Nem telít el, lédús, kalóriaszegény és ízes is. Én egyre merészebb konyhakertet alakítok ki, így bátran ajánlom másnak is, hogy a szárzellert termessze. A tövében a torzsáját levágjuk, egy vizes szalvétára tesszük és pár nap alatt kicsírázik. Kiültetve a kertbe pedig kiirthatatlan, csak nő és nő. Egészen szép árat kap a boltokban, ezért érdemes otthon termeszteni, ha szeretjük és használjuk. Még Homérosz is említi az Odüsszeiában, de inkább ízesítésre használták. Nem olyan intenzív, mint maga a zellergumó, mégis a halvány zeller íz nagyon finom egy zöldséglevesben, krumplipürében, frissen salátában. Éppen ezért sokan halványító zellernek is hívják. Egy dolog bizonyos, most friss és egészséges, együk bátran!
Bevásárlólista:
250 g szárzeller
150 g natúr joghurt
fél citrom leve
1 kk só
csipet őrölt bors
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb krumpli
100 ml tej
150 ml víz
1 ek olívaolaj
Elkészítés:
1. A hagymát kevés olívaolajon fazékban megpirítom, hozzáteszem a megtisztított zeller szeleteket. A zellert előtte alaposan megmosom és levágom az alsó keményebb, kb. 5 cm részét. Miután átfuttattam az olajban, hozzáadom a reszelt fokhagymát, kockázott krumplit, sót, borsot, és hozzáadom a vizet.
2. Amikor a vízben már puha a szárzeller, akkor összeturmixolom egy botmixerrel vagy turmixgépben. A tejet és a joghurtot, citromot kikeverem. Hozzáadok a forró léből és visszaöntöm a leveshez.
3. Felforralom és pirítóssal, reszelt sajttal tálalom.
#SzarkaZsófi