Csirkemell hamburger – igazi paradicsomszósszal

Győr+
2019.07.03. 19:27

A lelke mindennek a szósz és a mártás. Itt a nyár és az édes paradicsom, ezért most készítsük el belőle a chilis-whiskys vagány paradicsomszószt. Nem fogod megbánni!

Öt érvem szól a mellett, hogy saját magunk készítsük a paradicsomszószt, ne pedig kechupra cseréljük.

1. Idő – Jóval gyorsabban elkészül, mintha el kéne indulni érte a boltba. Továbbá sokkal inkább időt álló az élmény utána, mint az egyszerű bolti szószoktól.

2. Összetétel – Az összetevőit ismerjük és mint azt tudjuk, a szószok azok, amelyekbe bármi beleturmixolható következmény nélkül.

4. Egészségesebb – Nincs benne tartósítószer, természetes módszerekkel, mint a cukor, konzerváljuk.

5. Ízgazdag – Jóval ízesebb, hiszen addig fűszerezzük és készítjük, amíg a legjobbat nem hozzuk ki belőle. Nem kerülhet bele sem túl sok fokhagyma, sem sok chili, ha nem szeretnénk. Érvekkell lehetne folytatni tovább a sort, de inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy a szószok, mártások mennyire fontosak. Már Mátyás király korából sok írásos adat maradt fent arról, hogy nagy gondossággal alkottak meg egy-egy újabb mártást a sültekhez és süteményekhez. Azóta a kínálat csak szélesedik, mert minden ország kialakította magának a saját ízeit egy vagy több kis szószban. Ne féljük kísérletezni, mert attól lesz igazán finom, amitől nem is gondolnánk, esetleg egy önmagában nem kedvelt alapanyagtól is. Egy mártás azonban minél több elemből áll és minél tovább főzzük, annál tökéletesebb lesz.

Bevásárló lista:

200 g koktélparadicsom

1 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

50 ml whisky

1 ek barna cukor

1 kk só

100 ml sűrített paradicsompüré

1 kk bors

chili

Hamburgerhez:

200 g sült csirkemell

100 g sajt

friss bazsalikom

paradicsom

mustár

hamburger zsemle

uborka

Elkészítés:

1. Az olívaolajon megpirítom a kockázott hagymát, később rádobom a fokhagymát. 2-3 percig dinsztelem, majd hozzáadom a cukrot és alacsony lángon hagyom, hogy kissé megbarnuljon, azaz karamellizálódjon.

2. Hozzáöntöm a whiskyt, majd kockákra vágom a paradicsomokat és ezt is rádobom a hagymákra. Megsózom, borsozom és közepes lángon 10 perc alatt péppé főzöm. Ekkor öntöm rá a paradicsompürét és lassú tűzön 20 percig sűrűre főzöm fedő nélkül.

3. A hamburger zsemle alsó felét megkenem mustárral, rá a hússzeleteket rakom, majd a sajtot, erre jön a paradicsomszósz, majd a zöldségek és újra sajt.

Szarka Zsófi