Epres-csokoládés kalács

Győr+
2019.06.18. 19:30

Emlékeztek még a felkockázott kenyérre sok sajttal, sonkával? Ez itt az édes változata, amiben illatos eper, tej-és fehércsoki olvad, amit ráadásul gyerekjáték elkészíteni.

Ez egy klasszikus, kicsit más köntösben. Amikor egyszerűen, gyorsan valami kis újdonságra vágyunk, akkor ez kedvünkre való lesz! Az eper időszaka leáldozóban van, ezért már nem is az igazán hatalmas, édes epreket találom én sem a földeken. Ki kellett hát találnom valami izgalmas verziót, amiben még mindig igazi ínyencség marad az eper. Eperlekvár főzése közben hatalmas illatfelhő lengi körbe a konyhát, ez azonban csak akkor következik be, ha az epret hő éri. Gondolom sokan találkoztunk azzal a világszerte elterjedt recepttel, hogy egy hatalmas vekni kenyeret felkockáznak, a közöket megszórják sajttal, sonkával, zöldséggel, majd sütőbe teszik és megpirítják. Mindezt egy parti vagy vacsoraasztal közepére teszik, amit sokan körbeülhetnek, úgymond kockánként csipegethetnek. Arra gondoltam, miért ne gyorsíthatnám fel a reggeli készítést, azaz este megsütöm, reggel pedig csak tálalnánk egy nagy pohár tejeskávéval, gyerekeknek kakaóval a hatalmas kalácsot. Így is történt és bizony senki nem maradt éhes délig. A kalácsot készítettem már nutellával, mogyoróvajjal, szeletelt mandulával és diósan, tehát a variációk száma végtelen.

Bevásárló lista:

1 nagy fonott kalács

200 g eper

100 g tejcsokoládé

100 g fehér csokoládé

50 g vaj

2 csomag vaníliás cukor

Eszköz: sütő, sütőpapír, tepsi

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd egy éles, nagy késsel bekockázom, ügyelve arra, hogy a fonatokat ne vágjam el, mert lehullanak a kockák szélei.

2. A közökbe csokikockákat teszek és felszeletelt epreket. Olvasztott vajjal lekenem az egész kalácsot, ügyelve, hogy a csokit ne kenjem szét, majd megszórom a vaníliás cukorral.

3. A sütőben 10-15 percig sütöm, közben ránézek, hogy csak megsüljön, ne égjen meg a cukor a tetején.

Nagyon illatos, nagyon ropogós és nagyon kapós, próbáld ki!

Szarka Zsófi