Akár rántva fokhagymás szósszal, akár csokoládéban, tökéletes lehet a kis tökféle. Szaftossága sok helyzetben jól jön, pont úgy, mint a mai lepényben.
Nem magyaráznám túl: megkívántam a lepényt, amin sok töltelék van, és sütnöm kellett egy adagot azonnal. Imádom anyukám kelt, tejfölös lepényét jó sósan, de mégis csak nyár van, melegünk van, és ilyenkor a kelt tészták nem esnek túl jól nekem – a lángos népszerűsége ellenére sem. Így hát egy ropogós tésztaaljat kapott az én verzióm és sok túró, bryndza és a szaftosság kedvéért reszelt cukkini tölteléket. Szerintem egész nyáron sütni fogom ezt, csak kevesebb fokhagymával, mint most. Nagyon szeretem, de most erősnek éreztem a fél gerezdet is.
A cukkiniszezon lassan tombolni kezd, ezért írom is a változatos, megunhatatlan ötleteket, hogy mire lehet felhasználni, ha egyszerre érik majd meg a sok termetes példány. Cukkinis tészta, cukkinis lazacragu, cukkinikrém, brownie, töltött cukkini, rakott cukkini, ratatouille, cukkini omlett, cukkinitócsni, cukkinifasírt, cukkinimuffin, cukkinis almakrém, cukkini lasagne, majonézes cukkinisaláta. A felsoroltak azok, amiket rendszeresen készítek a sok más izgalmas verzió közül, de ha ezután is nagyon sok marad belőlük a nyár végére, felkarikázom és elteszem savanyúságként egy kis kaporral, chilivel.
Bevásárlólista (20×20 lepényhez):
1 db cukkini
300 g túró
100 g brnydza (juhtúró)
1 kk só
100 ml tejföl
1 tojás
pici reszelt fokhagyma
Tészta:
100 g vaj
180 g liszt (én fehér tönkölyt használtam 160 g)
1 kk só
1 db tojás
1 ek tejföl
2 ek víz
1 kk sütőpor
Elkészítés:
1. A tésztához elmorzsolom a vajat a liszttel és minden további hozzávalót belegyúrok. A sütőt előmelegítem 180 fokra, légkeveréses üzemmódban. A tésztát azonnal nyújtom.
2. A töltelékhez a cukkinit a nagy lyukú reszelőn lereszelem, besózom, hagyom 10 percig állni. Kicsavarom belőle a nedvességet és egy másik tálba teszem. Hozzákeverem a túrót, tejföl, juhtúrót, fokhagymát, tojást és ráhalmozom a kinyújtott tésztára.
3.A sütőben 30 -35 percig sütöm, amíg a tészta szélei megpirulnak.
#SzarkaZsófi