Ezerarcú cukkini – Juhtúrós-cukkinis lepény

Győr+
2019.07.02. 11:08

Akár rántva fokhagymás szósszal, akár csokoládéban, tökéletes lehet a kis tökféle. Szaftossága sok helyzetben jól jön, pont úgy, mint a mai lepényben.

Nem magyaráznám túl: megkívántam a lepényt, amin sok töltelék van, és sütnöm kellett egy adagot azonnal. Imádom anyukám kelt, tejfölös lepényét jó sósan, de mégis csak nyár van, melegünk van, és ilyenkor a kelt tészták nem esnek túl jól nekem – a lángos népszerűsége ellenére sem. Így hát egy ropogós tésztaaljat kapott az én verzióm és sok túró, bryndza és a szaftosság kedvéért reszelt cukkini tölteléket. Szerintem egész nyáron sütni fogom ezt, csak kevesebb fokhagymával, mint most. Nagyon szeretem, de most erősnek éreztem a fél gerezdet is.

A cukkiniszezon lassan tombolni kezd, ezért írom is a változatos, megunhatatlan ötleteket, hogy mire lehet felhasználni, ha egyszerre érik majd meg a sok termetes példány. Cukkinis tészta, cukkinis lazacragu, cukkinikrém, brownie, töltött cukkini, rakott cukkini, ratatouille, cukkini omlett, cukkinitócsni, cukkinifasírt, cukkinimuffin, cukkinis almakrém, cukkini lasagne, majonézes cukkinisaláta. A felsoroltak azok, amiket rendszeresen készítek a sok más izgalmas verzió közül, de ha ezután is nagyon sok marad belőlük a nyár végére, felkarikázom és elteszem savanyúságként egy kis kaporral, chilivel.

Bevásárlólista (20×20 lepényhez):

1 db cukkini

300 g túró

100 g brnydza (juhtúró)

1 kk só

100 ml tejföl

1 tojás

pici reszelt fokhagyma

Tészta:

100 g vaj

180 g liszt (én fehér tönkölyt használtam 160 g)

1 kk só

1 db tojás

1 ek tejföl

2 ek víz

1 kk sütőpor

Elkészítés:

1. A tésztához elmorzsolom a vajat a liszttel és minden további hozzávalót belegyúrok. A sütőt előmelegítem 180 fokra, légkeveréses üzemmódban. A tésztát azonnal nyújtom.

2. A töltelékhez a cukkinit a nagy lyukú reszelőn lereszelem, besózom, hagyom 10 percig állni. Kicsavarom belőle a nedvességet és egy másik tálba teszem. Hozzákeverem a túrót, tejföl, juhtúrót, fokhagymát, tojást és ráhalmozom a kinyújtott tésztára.

3.A sütőben 30 -35 percig sütöm, amíg a tészta szélei megpirulnak.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!