Grillszezon: Sült sajt paradicsommal

Szarka Zsófi
2019.08.14. 19:00

Sokan rácsodálkoznak, hogy milyen ízes lehet egy húsmentes fogás, ami után úgy álltak fel az asztaltól, hogy jól laktak és nem maradt semmi hiányérzetük.

Tökéletes késő esti vacsora egy pohár borral. Mézen, chilin és borson sütöm ezt a fajta gomolya sajtot, amit egyébként Heci nénitől kaptam Felvidéken. Ott készíti helyben, saját tehenei vannak, akik bizony igazi tejet adnak. Ebből adódik, hogy finom sajt is készül belőle, amit lehet rántani, grillezni, reszelni és frissen paradicsommal enni, mert a jó sajt ismérve, hogy a paradicsom hozza ki igazán a finom ízét és krémességét. Ezáltal azt is megválaszoltam, miért egy paradicsom saláta ül alatta, ami úgy is tökéletes lenne, ha csak felszeleteltem volna a kerti édes paradicsomokat, de sok esetben készítek rá levet is. Só, cukor (vagy édesítő), balzsamecet vagy ételecet, esetleg citrom, kis hagyma és bármilyen friss zöldfűszer. Hűtőben, lefedve pihentetem 20 percig vagy 2 napig is, és tapasztalataim alapján állítom: békülni lehet vele, olyan finom!

Bevásárló lista (2 személyre):

300 g gomolya, grillsajt

1 ek méz

1 kk bors

pici chili

2 olívaolaj

5 db pálcika a tálaláshoz

Paradicsom saláta:

6 db paradicsom

1 kis fej lila hagyma/póréhagyma/sonkahagyma

1 ek cukor/eritrit

fél kk só

1 kk ecet

1 kis csokor bazsalikom

Elkészítés:

1. A paradicsomot, hagymát felkarikázom, összekeverem az összes ízesítővel és pihentetem a hűtőben minimum 20 percet

2. A sajtot hűtőben tartom, hogy szeletelni tudjam, és ne olvadjon a serpenyőben túlzottan. Mielőtt sütni kezdeném, a sajtokat vastag kockákra vágom. Egy serpenyőt felforrósítok és ebbe teszem a fűszereket: méz, bors, olaj, chili. Amikor folyékony állagot kapott, beledobom a sajtkockákat, körbepirítom.

3. A méz egy kicsit sötétebbre sül, de ez nem égés, hanem inkább karamell, tehát bátran süsd ropogósra!

5. Amennyiben kint grillezel, úgy a pálcán süsd a sajtot, közben kenegetve a mézes olajjal. Én most egy gyorsabb verziót választottam.

Tipp: Ennek a sajtnak tökéletesen áll még a narancs és a rozmaring is, amit bele lehet keverni a pácba.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |