Semmi krém, semmi hab nincs a piskótában, csupán olyan, mint egy könnyű habcsók. A külseje ropog, a belseje puha és mindez liszt-és cukormentesen.
Az elmúlt időszakban egy kis betekintést már tettem a köles liszttel kapcsolatban, de most igazi királynő született belőle. Friss házi tojások, földi, saját termesztésű eper – és a piskóta tökéletesen magas és könnyű lesz. Most már kivétel nélkül köles lisztet használok a piskótához, de több sűrítéshez is alkalmaztam már. Főzelékek, krémlevesek és a palacsinta, ezekhez egyértelműen alkalmas, viszont készüljünk arra, hogy nem lesz semmi sem olyan laktató vele, mint azt megszoktuk. Éljen a nyár és a gyomornak könnyed, egyszerű, friss ételek!
Bevásárló lista:
5 db tojás
5 ek köles liszt
4 ek víz
4 ek eritrit
200 g eper
fél vanília rúd
Elkészítés:
1. A piskótához kettéválasztom a tojásokat és felverem a tojásfehérjét kézi mixerrel. Amikor fehéredik a hab, akkor hozzáadom a fél adag eritritet.
2. A tojások sárgáját is felverem a megmaradt eritrittel/cukorral fehéredésig. Alacsony fokozaton hozzákeverem a lisztet is és a reszelt citromhéjat.
3. A sárga masszát adagolom apránként a tojásfehérjéhez, és egy szilikonos spatulával, nagy mozdulatokkal vegyítem a két krémet. Amikor alaposan összekevertem, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy piteformába töltöm. A megmosott, tisztított epreket körberakom benne.
4. Előmelegített, 100 fokos sütőben 10 percig, majd 150 fokos sütőben még 15 percig sütöm. Amikor a teteje szépen barnul, akkor lesz igazán ropogós!
#SzarkaZsófi