Hirdetés
Győr+ Konyha

Olasz tészta

Szarka Zsófi
2019.09.27. 14:09

Kevés időnk maradt abból az időszakból, hogy friss paradicsomból készítsünk szószt. Használjuk ki a paradicsomszezont és készítsünk belőle otthon, gyorsan igazi olasz ebédet!

Hirdetés

Az olasz étkezés éppen ezen alapul: a finom és sok szószon. Csak egy tévedés során ehetünk Olaszországban száraz tésztát vagy ragut, mert egyébként minden „mamma” úsztatja a szaftban az ételeket. Nincs is ennél jobb, ahogy a hazaiból sem, ezért leírok egy szokást a „régi Olaszországból”, amit itthon is szívesen vennék, ha volna, hiszen sokat főzünk mi magunk is.

Aki járt már Olaszországban turistaként, belefuthatott a „coperto” kifejezésbe, ami terítéket jelent, és amiért pénzt számolnak fel néhány helyen még ma is. Régen ugyanis engedélyezett volt a saját étel behozatala egy étterembe, csupán az italt kellett rendelnie, megfizetnie. Rájöttek viszonylag gyorsan, hogy ez az étteremnek nem éri meg, legalább a terítésért hadd kérjenek pénzt. Meg is tették, ezért sok-sok éven keresztül 2-4 eurót felszámoltak a vendégnek akkor, ha behozta a hazait és megterítettek hozzá neki. 1995 -ben egy rendelet ezt betiltotta és csupán kenyérért vagy a felszolgálásért számíthatnak fel extra pénzt. Bologna kivétel ez alól, hiszen ott még a mai napig fellelhető ez a szokás, ahova az otthonról hozott finomságot kis dobozban bevihetjük, megmelegítik nekünk és megehetjük. A többségében azonban ételt rendelnek, borravalót adnak inkább, mert finomakat esznek.

Hirdetés

Bevásárló lista:

Paradicsomszósz:

  • 5 db paradicsom
  • 150ml paradicsompüré
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom
  • 2 kk só
  • fél kk őrölt bors

200g spenótos lasagne tészta
400 g ricotta
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás
100 g fekete olívabogyó

Elkészítés:

  1. A paradicsomszósz minden hozzávalóját egy turmixgépbe teszem, mixelem, majd egy fazékba töltöm és főzöm 20 percen keresztül. Amennyiben nincs mixerem otthon, akkor serpenyőben, aprított zöldségekkel indítom és főzöm 40 percen keresztül a szószt.
  2. A ricottát kikeverem 1 kk sóval, pici őrölt borssal, zúzott fokhagymával és a tojással.
  3. Egy közepes sütőtálat veszek elő, aminek az aljába egy kis paradicsomszószt öntök, erre kezdem rétegezni a lasagne tésztát a ricottával, karikázott olívabogyóval. A végén felöntöm az egészet a szósszal, egy picit félreteszek belőle.
  4. Előmelegített, 190 fokos sütőben 40 percig sütöm.

A végén, amikor forró a tészta, még extra sajtot szoktam rá reszelni, valamint a meghagyott paradicsomszósszal tálalom, hogy véletlenül se legyen száraz az étel.

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

#SzarkaZsófi

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat