Pesto rosso – vörös pesto

Győr+
2019.06.21. 11:28

Farina é del miosacco – én érdemem, én csináltam! – mondják az olaszok, hiszen az a legfinomabb, amit mi magunk készítünk.

Közhelyként hangzik, de akkor tudjuk, hogy mit eszünk és az hogyan készült el, ha ott állunk fölötte. A pestókat most kell elkészítenünk, amikor friss bazsalikomokat találunk a konyhakertben, erkélyen vagy a boltokban, a paradicsom édes, mandulát és parmezánt pedig bármikor kaphatunk. A pesto tökéletes a tésztákon túl főtt krumplihoz, levesbe, halakhoz, salátára vagy éppen falatkákra egy baráti találkozóra vagy reggelire. Az ókori Rómában már elkezdték a pestók készítését, eleinte azonban fokhagymát, sót, ecetet és olajat tartalmazott. Később egy olasz szakács a könyvében Holland sajttal javasolta krémesebbé tenni a szószt, de égül megállapodtak az olasz sajtokban. Használható hozzá ParmiggianoReggiano vagy GranaPadanois. A tartósítását illetően, az olaj ugyan konzerválja, de ha tovább szeretnénk tárolni, zárjuk le üvegekbe és dunsztoljuk ki, mint a lekvárt. (a szörpreceptjeimnél olvashatod)

Tanács: a tradicionális receptek márvány mozsárban javasolják az elkészítését, de botmixerrel, turmixxal is finom lesz.

Bevásárló lista:

1 nagy marék bazsalikomlevél

2 nagy paradicsom (érett, édes)

100 g hámozott mandula

1 ek reszelt parmezán (20 g)

fél kk só

fél gerezd fokhagyma

1 dl olívaolaj

Elkészítés:

1. Minden alapanyagot egy botmixerrel vagy turmixban összemixelünk fél dl olajjal. Amennyiben mozsárban dolgozunk a bazsalikommal és a fokhagymával kezdjük, majd adjuk hozzá a sajtot, sót és végül a paradicsom kockákat.

2. Amikor teljesen péppé zúztunk minden hozzávalót, akkor még kikeverjük az olajjal.

3. Hagyjuk összeérni legalább 30 percen keresztül, ezután bármire felhasználhatjuk.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!