Krumplis tészta, amibe valójában bármit beletölthetnénk, de most a tökéletes barackos derelyét hoztam el olvasóinknak.
Sokat kísérleteztem, hogy ne essen szét, ne legyen túl kemény és gumis a tésztája, viszont szépen benne maradjon a töltelék. Van, aki krumplit sem reszel a tésztájába, de nálam krumpli az alapja az egésznek. Így indul a „barátfüle” avagy a derelye recept, amibe én nem lekvárt, hanem, mint a gombócba, cukrozott gyümölcsöt raktam. Nemcsak nagymamák és hobby szakácsok készíthetik, hanem bárki azonnal nekiláthat, mert egyszerű és finom. Én fehér tönköly liszttel és eritrittel is próbáltam, de ezekből a hozzávalókból mindig negyed annyival több kell. Aki pedig nem szereti édesen, annak az a tanácsom: töltse meg füstölt sajttal és kockázott szalonnával!
Bevásárló lista
1 kg főtt burgonya
400 g finomliszt
1 ek olaj +1 ek a nyújtáshoz
1 ek búzadara
1 db tojás
1 csipet só
pici cukor
10 db puha barack
1 cs. vaníliás cukor
2 kk fahéj
Beleforgatjuk:
50 g zsemlemorzsa
50 g vaj
50 g fahéjas porcukor
Elkészítés
1. A főtt, kihűtött burgonyát lereszeltem, hogy ne maradjon darabos a tésztában. Hozzákeverem az egy evőkanál olajat, búzadarát, sót, cukrot, tojást, lisztet, alaposan összegyúrom.
2. A tésztát kétfelé osztom, az egyiket a nyújtódeszkán, a másikat egy sütőpapíron nyújtom ki pici olajjal, egyforma nagyságúra. Az egyik felét felkockázom, nekem 15 db kocka lett (azaz derelye darab). A kockák közepébe helyezek 1-1 fél barackot, amit félbevágtam és kicsit lelapítottam a tenyeremmel, azt meghintem kis fahéjjal, vaníliás cukorral.
3. Mikor minden kockán van már minden, akkor a sütőpapírra kinyújtott lapot ráborítom, elegyengetem a széleit, mivel elég omlós a tészta. A kezem élével lesimogatom a kockák között és derelyevágóval vagy páros késsel felkockázom őket. A kockák széleit villával lenyomogatom itt is.
4. Egy liter vizet felforralok egy kávéskanál sóval, hogy ne legyen teljesen ízetlen a lé, de ettől még nem lesz sós az ételünk. Ebben a vízben négyesével kifőzöm a derelyéket adagonként 7 perc alatt.
5. Egy nagy, széles serpenyőben megolvasztom a vajat, majd ehhez hozzáöntöm a zsemlemorzsát, amit, ha tehetek otthon, száraz zsemléből reszelek. Hozzákeverem a fahéjas porcukrot és közepes lángon, 10 percig pirítom, kevergetem sötétebbre.
6. A kiszedett derelyék mellé készítem, mert azonnal ebbe szedem ki a forró vízből őket és forgatom.
Tálalásnál friss baracklekvárt vagy még egy kis porcukrot hintek a tetejére.
Szarka Zsófi