Hirdetés

Csípős-paradicsomos farfalle

Szarka Zsófi
2019.10.03. 12:10

Eredeti nevén arrabbiata, amit otthon, bármikor elkészíthetünk rengeteg szósszal, még több sajttal, négy hozzávalóból. Ezzel a recepttel lassan záródik az „igazi paradicsomos” receptjeim tára, de jövőre folytatom.

Hirdetés

A neve, mint arrabbiata, azaz mérges, csupán a chili paprikára utal, hiszen a legnagyobb könnyedséggel rakják össze az olaszok ezt a tésztát. Az az érdekes és egyben fantasztikus ebben a konyhában, hogy „csupán ennyi az egész”, mégis úgy érezzük, egy remekművet kaptunk a tányérunkba. De miért nem ilyen otthon és miért esik jobban a másik országban, mint nálunk az autentikus olasz vendéglőben? Mert az olaszok minden egyes alapanyagukra odafigyelnek.

Nem szükséges sok hozzávaló, hosszú órákon át való főzés, csupán 3 jó alapanyag és egy kis rafinéria, amit mi magunk is bevethetünk otthon.

Hirdetés

Próbáljunk meg beszerezni jó minőségű fokhagymát, igazán sűrű olívaolajat és a most még meglévő édes paradicsomunkból pár darabot. Ehhez, ha egy durumlisztből készült tésztát vásárolunk a szupermarketben, akkor pontosan 10 perc alatt fenséges ételt kaphatunk. A trükk pedig az arrabbiata tésztában egy kiskanál barna cukor, amit imádnak a déliek koktélban, ételben, kávéban, pikantériát és sűrűséget ad a szószunknak.

Bevásárló lista:

  • 5 db édes, házi paradicsom
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db chili paprika
  • 4 ek olívaolaj
  • 300 g durum tészta
  • 1 kk barna cukor
  • 2 kk só

Elkészítés:

1. A vöröshagymát felkockázom, megdinsztelem 2 ek olívaolajon, ezután adom hozzá a barna cukrot.
2. A paradicsomot felkockázom, hozzáadom az eddigiekhez, majd magas lángon 15 percig főzöm, sütöm. Amikor krémesedik, akkor vékony szeletekre vágom a fokhagyma gerezdeket, chili szeleteket és ezt is hozzáadom, főzöm még 2-3 percig, majd sózom és leveszem a tűzhelyről.
3. A tésztát forrásban lévő, sós vízbe dobom és 7-8 percig főzöm. Leszűröm és egy ek olívaolajjal összekeverem.
4. A szószt egy tálba öntöm, erre rá a tésztát és csupán tálalás előtt keverem össze, hogy ne szívjon magába minden nedvességet.

Sok sajttal és pár csepp olívaolajjal tálalom.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat