Győr+ Konyha

Krémes áfonyakosarak

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2019.10.18. 07:43

Cukormentes, lisztmentes és a ketogén diétát követőknek is megfelelő édesség ez. Nagyon gyorsan elkészíthető és bármilyen variációban kipróbálható.

A kirakatból mosolyognak ránk gyakran ezek a túrókrémes, sok gyümölcsös édességek, de ritka alkalom az, hogy mindez tápláló is legyen. Ez a sütemény mindent tartalmaz ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen az életmódváltók tízóraijába és uzsonnájába is. Dióból áll az alja, vaníliás túrókrém a közepe és áfonyaragu a teteje. Amennyiben végignézitek a dietetikusok és edzők által javasolt étrendet, akkor megbizonyosodhattok arról, hogy valóban lehet finomakat, csinos édességeket enni, ha egy picit odafigyelünk az elkészítésére. A ketogén diétát követők hagyják el a mascarponét, helyette krémtúróval keverjék a darabos túrót, így lesz teljesen bűntelen.

Ezt követően gyakran olvashattok majd hasonló recepteket, amelyek immunrendszert erősítenek, egészségesek és télen is előállíthatóak.

Hozzávalók 12 db kosárkához:

Tésztaalj:

  • 250 g darált dió
  • 2 ek vaj vagy kókuszolaj
  • 1 ek eritrit vagy méz

Krém:

  • 150 g mascarpone
  • 250 g darabos túró
  • 1 ek méz
  • fél citrom leve
  • 1 db tojás

Gyümölcsréteg:

  • 150 g áfonya (akár fagyasztott is)
  • 7 g zselatin por
  • 1 kk méz
  • 1 kk citromlé

Elkészítés:

1. A diót ledarálom, összekeverem a zsiradékkal és elosztva a 12 kosárkába töltöm, egy kanállal lelapítom. A sütőt 180 fokra melegítem és 5-6 percig sütöm a diós alapot.

2. A mascarponét kikeverem a túróval, citrommal, mézzel és tojással. A hűtőbe teszem. Amikor megsült az alap, kiveszem a sütőből, rákanalazom a túrókrémet minden kosárba. Visszateszem a sütőbe és 20 percig 160 fokon sütöm. (Érdemes, amennyiben lehetőség van rá, csak felül sütni.)

3. Amikor megsültek a túrós kosárkák, kihűtöm őket. Egy kis fazékban 2-3 percig a mézzel, citrommal főzöm az áfonyát, majd folyamatos keverés mellett hozzákeverem a zselatin port. Akár már melegen óvatosan rákanalazom a túrórétegre és hagyom megdermedni, kihűlni. Csupán a tálalás előtt veszem ki a formákból, hogy szépen felvegye a formáját.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |