Spanyol módra – A piac

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2019.10.13. 09:08

Itt a piacokon mindenki eszik, de hogy mit és hogyan, abból hoztam egy kis ízelítőt. A spanyol fánkot és a töltött párnácskát pedig az eredeti recept alapján bárki elkészítheti.

Gasztrotúránk következő állomásán egy előző nap kiszemelt, churros készítő bácsi volt, aki ott helyben, ráadásul a kirakatban készítette a friss fánkokat. Forró csokit kínált mellé, ha nem lenne elég édes a fahéjas kristálycukorba forgatott édesség. Meglepő, de egy hónapban egyszer, mintha a szervezet is megkívánná ezt az iszonyú nagy örömdózist.


Mire odaértünk másnap, nem találtuk. Gyakran előfordul a déli városkákkal, hogy a Föld elnyeli az üzleteit. Hogyan történhet ez? Eljön a délutáni szieszta és úgy átalakulnak egy ajtóvá, ablakká, mintha soha sem lett volna ott üzlet. Így történt ez most is. Csalódottan, de tovább ballagtunk. Nem is nagyon találtunk már arra érdemes churros készítő helyet. Ekkor jönnek a véletlenek, hiszen, mikor Barcelona egy teljesen más szegletében késő éjjel feljöttünk a metróból, ott állt előttünk egy óriási bódé, ahol a soron következő bátyó éppen 1 kg churrost kért. Gondoltuk, jó helyen lehetünk!

Nem tudom elmesélni, milyen érzés éjjel forró churrost enni, így inkább találtam rá egy megoldást, hogyan vezessem be ezt otthon és adjam át az olvasóimnak is. Egy baráti találka, vendégsereg vagy egy jó kis borozgatáshoz előre bekészítem majd a churros tésztát. Éjfélkor csak olajat hevítek és pontosan 7 perc alatt egy tál forró churrost kap mindenki nutellával. Szerintem rendben lesz ez így!

A churros

Churros

Hozzávalók:

  • 30 g vaj (82%)
  • 250 ml víz
  • 110 g búzaliszt
  • 2 tk cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • Sütéshez: 250 ml olaj
  • Forgatáshoz: 2 cs. vaníliás cukor, 50 g kristálycukor, 1 ek fahéj

A vizet, sót, vajat és a cukrot felforraljuk egy kisebb, vastag falú fazékban és hozzászitálom a lisztet. Fakanállal alaposan kikeverem, közepes lángon 2 percig. Leveszem a tűzről, várok vele 10 percet, hogy hűljön, majd kézi mixerrel eldolgozom benne a tojást. Erős habnyomó zsákba töltöm, aminek a vége csillag alakzatú. Az olajat felhevítem egy kisebb fazékban, majd amikor közepesen forró, elkezdem egyenesen belenyomni az olajba a tésztát a habzsákból. Egy olló segítségével vágom el olyan hosszúságúakra, amilyenre tetszik. Papírtörlőre szedem, ezután beleforgatom a fahéjas cukorba. Forró csokoládéval vagy nutellával tálalom.

Megkerestük a Mercado de La Boqueria nevű híres és hatalmas piacot, ami egész nap nyitva van. Rögtön indítottunk egy frissen turmixolt kókusz-mangó dzsúzzal, amit itthon is bátran dobjunk össze reggelente. Utána jöttek a sonkás pultok, ahol folyamatosan szeletelnek. Nagyon vékony, éles késsel és mesterségként tanulják az érlelt sonkák szép vékonyra való szeletelését.

A legérdekesebb látvány ezután jött, a piac belsejében hatalmas körbisztróknál az emberek heringként szorulva, egymás mellett ültek a pultnál és várták a frissen készülő fogásaikat. Langusta, garnéla, kagyló, tintahal, steak, tészta, polip, tehát, minden, ami örömet tud okozni a tengert kedvelő népnek. A dekoráció pedig nem más volt, mint az ülő vendégek között lévő mozgó homárok. Bevallom, számomra meglepő volt. Ha bárki megkívánta őket szemezés közben, kérhette is a tányérjára, hiszen a séf azonnal elkészítette.

Tovább érve nagy szürcsöléseket hallottunk, így megnéztük közelebbről, hogy csoportosan náthásak a spanyolok vagy csak esznek valamit. Osztrigát szürcsöltek bizony, frissen a kagylóhéjból, citrommal, ott helyben. Kipróbáltuk, érdekes volt, de nem rendszereztük a fogyasztását.

A spanyol jellegzetes reggeli vagy uzsonna falatka az empanada. Töltött kis ropogós tésztabatyuk, ami bármilyen ízesítésű lehet. Olyan, mint nálunk a derelye: picit időigényes és nem tudunk eleget készíteni belőle. Kóstoltunk halas-paradicsomos verziót, bazsalikomos-mozzarellásat és pirított, fűszeres csirkés batyut.

Empanada

Empanada
Leginkább levesekhez szoktam készíteni, mint a sütőtök, gombakrém vagy a fokhagymás sajtkrémleves. A helyi spanyol kávézók, kocsmák menüként is felajánlják ezt a párosítást ebéd gyanánt.

Hozzávalók:

  • 3 pohár liszt (a pohár 2 dl-es)
  • fél pohár zsiradék (vaj, zsír) (a pohár 2 dl-es)
  • 1 tojás sárgája
  • háromnegyed pohár forró tej (a pohár 2 dl-es)
  • 1 tk só

A zsiradékot elmorzsolom a sós liszttel, majd hozzáadom a forró tejet és a tojássárgáját. Késes robotgépben a legegyszerűbb, de gyors kézmozdulatokkal is pár perc alatt összeáll. Két gombócot formázok belőle, a hűtőben pihentetem 30 percig, majd nekilátok. Amíg az egyikkel dolgozom, a másik pihen a hűtőben. Kinyújtom fél cm vastagságúra és
egy teás kistányért használok mintának, hogy köröket vágjak ki a tésztámból. Ezeket kevés töltelékkel megtöltöm, félbehajtom és a széleit felhajtogatom fonott vagy csipkézett mintára. Lekenem egy felvert tojással és 180 fokos sütőben 12 percig sütök egy adagot pirosra.

Nem esett szó még a hétköznapi ételekről, hogy mennyivel egyszerűbben oldják meg az ebédet vagy vacsorát a spanyolok, mégis finomakat esznek. Hogy mi van a szupermarketben, milyen ott a sulis szendvics és mit árulnak pecsenye helyett a sarkon, a rovat utolsó részéből kiderül!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |